Лесно като детска игра: 5 упражнения, които ще ви помогнат да преоткриете себе си

Лесно като детска игра: 5 упражнения, които ще ви помогнат да преоткриете себе си

Лесно като детска игра: 5 упражнения, които ще ви помогнат да преоткриете себе си

Знаете ли как да проверите дали вървите по правилния път? Много лесно!. Ако всяка сутрин се събжудате и ставате пълни с енергия и творчески идеи – да, вие следвате пътя си. Но, ако ненавиждате звука на алармата и отваряте очи в лошо настроение – време е да смените работата си. Ето няколко лесни упражнения, които ще ви помогнат да разберете с какво трябва да се занимавате.

Упражнение 1. Върнете си детското любопитство

По какво се отличава геният от обикновения човек? Геният отстоява правото си да се занимава с това, по което е запален. Тази страст, увлечение, обикновено се появява още в ранното детство.

Спомнете си, какво обичахте да правите като дете, във времето, преди родителите да започнат да ви натякват, че танците са несериозна работа или пък, че с рисуване никой не си вади хляба. Напишете три неща, по които сте се увличали в детството. Това е добър ориентир към какво да се стремите.

Упражнение 2. Търсим закономерност: 20 любими занимания

Сега, да направим списък на 20 ваши любими занимания. Дори и някои от тях да ви звучат банално (например, „обичам да ям  вкусна храна) — пишете. Когато е готов списъкът, вгледайте се внимателно в изброеното. Откривате ли закономерност? Може би преобладават дела, свързани с това да помагате на други хора? Или пък някакви спортни активности? Или дела, свързани със спокойна, монотонна работа?

Помислете, на какви групи може да се разбие този списък. Той ще ви помогне да разберете какъв живот бихте искали да живеете.

Упражнение 3. Идеалното обкръжение

Ако никой не ви вярва, става още по-сложно сами да повярвате в себе си. Затова и средата, раждаща победители, почти винаги се състои предимно от победители. За съжаление, средата, в която сме привикнали да израстваме, не предразполага към отглеждане на гении.

Представете си, че за една нощ светът се променя под ваше влияние. И на следващия ден ще бъде пълен с такива хора, каквито вие искате да бъдат. Какви ще бъдат те? Какви качества ще притежават? Може би всички ще са творчески натури или пък пълни отличници? Може би правят всичко бързо, или пък обратното, иска ви се светът да забави скорост? Какво научихте за себе си и какво ви е нужно, за да се изявите напълно?

Упражнение 4. Пет живота

А сега си представете, че имате пет живота. И във всеки от тях можете да станете такъв, какъвто искате. Как ще изживеете тези пет живота?

Това упражнение, както и всички останали впрочем, можете да коригирате според собствените си потребности. Ако смятате, че са ви достатъчни три живота – изберете три. Трябва ви десет – не се ограничавайте.

И така, представете си, че един от тези животи посвещавате на биология, вторият на професионално пътуване, третият на това да създадете голямо семейство с много деца, в четвъртия сте скулптор, в петия - астронавт. Кой от всички ви харесва най-много?

Най-важното тук е да разберете: ако трябва да изберете само един живот, дори и да е този, който най-много ви харесва, останалите ще ви липсват. Защото са неотменна част от вас. От ранно детство ни втълпяват: „Решавай! Избирай!” И това е много тъжно.

Наистина, има и хора, родени да се отдадат само на една единствена цел, но те са рядко изключение. Всеки от вашите животи съдържа нещо, което много обичате и от което се нуждаете. И вие можете да го добавите в живота, в който живеете.

Упражнение 5. Моят идеален ден

А сега ни предстои дълга разходка из вашето въображение. Вземете лист хартия и химикал и да тръгваме.

И така, как изглежда вашият идеален ден?

Преживейте го в настоящето, до най-малката подробност: къде се събуждате, как изглежда това място, кой лежи до вас, какво закусвате, какво обличате, какво правите, какво работите и къде – вкъщи или в офис?

Не ограничавайте фантазията си. Описвайте деня, който бихте преживели, ако имате абсолютна свобода, неограничени средства и всички сили и умения, за които винаги сте мечтали.

След като приключите, подредете вашите фантазии в три групи:

1. Кое от всичко това ви е необходимо както въздуха.

2. Какво не е задължително, но все пак много ви се иска да имате.

3. Без какво можете да минете.

Нашият живот се състои от житейски опит, истории, роли, отношения, печалби, навици. Част от това избираме сами. Част от това, което наричаме свой избор, в действителност е компромис. Има и неща, които са случайност, други пък са необходимост, но струват много скъпо. Но всичко това не сте вие.

Съсредоточете се върху себе си. Открийте това, което обичате. И поемете към своето предназначение.

По материали от Just do it

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ