Може би сте интроверт, но не се досещате за това

Може би сте интроверт, но не се досещате за това

Може би сте интроверт, но не се досещате за това

Повечето хора смятат, че интроверт е синоним на "срамежлив". Напоследък обаче все по-често ни ограмотяват по този въпрос и вече знаем, че интровертите например са и онези, затворени в себе особняци, които се зареждат с енергия от самотуването, а не защото са стеснителни. Заблудата за срамежливостта е причината мнозина да не предполагат, че дори самите те са интроверти.

Журналистката Меги Хит открива и изброява 15 признака на скритите интроверти:

1. Тълпите ги стресират

Тълпата, множеството хора не е предпочитано място от интроверта. Концерти, митинги, конференции, спортни арени - ето къде се чувстват крайно некомфортно те.

2. Не са във възторг от нови запознанства

Това не означава, че трудно завързват приятелства, просто чувстват, че общуването с нови хора им коства много енергия, истински ги изтощава.

3. Силни в публичните изяви, но не и в бърборенето след тях

Това, че сте интроверт, изобщо не означава, че не можете да се държите уверено пред публика. Просто ви е много по-лесно да говорите пред аудитория, отколкото да спазвате куртоазния етикет след официалната ви изява.

4. Дружат с екстраверти

Противоположностите се привличат, нали?! Интровертите търсят компанията на екстровертите, за да поддържат чувството си за баланс - понякога им е нужно да бъдат "извадени" от дупката си.

5. Не обичат разговорите

Да поддържат разговор изобщо не е в Топ 10 на любимите им занимания. Което не означава, че не могат да бъдат прекрасни събеседници.

6. Те са верни приятели

Интровертите, по правило са много лоялни и честни хора. Дължи се на това, че енергията им зависи от вътрешни фактори, а не от други хора, поради което за тях е по-лесно да бъдат открити в отношенията си.

7. Харесва им понякога нищо да не правят

Екстровертите непрекъснато са в движение - от една цел към друго, от едно място, към следваща локация и т.н. За интровертите важни са спокойните вечери насаме със себе си. Ако за вас нищоправенето е най-добрият начин да се отпуснете и да възстановите силите си, най-вероятно сте интроверт.

8. Не отговарят веднага на съобщения

Не са залепени постоянно за телефона си, не отговарят тутакси на съобщения и обаждания, правят го, когато се почувстват готови. Свикнали са да живеят в собствено темпо.

9. Доверието им трябва да се заслужи

В повечето случаи интровертите трудно намират приятели, които да уважават склонността им към отчуждение. А и на самите тях винаги им трябва повече време да се доверят на някого. От друга страна пък, по-трудно изпадат в ситуации, в които да бъдат наранявани, за разлика от екстровертите.

10. Обичат да пишат

Много от интровертите са писатели, кариерата им е свързана с писмената реч или просто обичат да си водят личен дневник в свободното си време. Това е техният начин да се слеят със собственото си "Аз", нещо като морално презареждане.

11. Вежливи са

Често интровертът е по-внимателен към обкръжението си и към малките детайли. Това го прави вежлив гост и домакин, а на останалите им е приятно да бъдат с него.

12. Предпочитат всичко да планират

Екстровертът може да се носи по течението и изобщо да не се замисля за бъдещето, интровертът обратното - това положение би го влудило. Предпочита да планира всяко събитие така, че да протече гладко и без никакви проблеми. Независимо дали става въпрос за туристически поход с приятели или изпълнение на служебни задачи, добрият план за него е от ключово значение.

13. Изглежда, те наистина са мъдри

Младите интроверти често биват смятани от околните за мъдри, поведението им се оценява като зряло. А кой не иска да изглежда зрял и мъдър?!

14. Знаят какво им харесва

Интровертите почти винаги знаят какво искат и това определено им дава преимущество. Отворени са за новото, но решително отказват всичко, което смятат за излишно.

15. Съхраняват баланса

Интровертите умеят да спазват баланс между времето, прекарвано в уединение и в общуване. Съчетават тези две дейности така, че да получават максимум енергия без да жертват социалната си активност. И това е страхотно, защото им дава възможността да се веселят и да работят без да прегарят.

По материали от Wired

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ