Нещата, които добрите хора даряват на другите

Нещата, които добрите хора даряват на другите

Нещата, които добрите хора даряват на другите

Няма по-полезно упражнение за човешкото сърце от докосването на дъното и издигането нагоре, в стремеж да бъдат достигнати други хора.

Това пише блогърът Марк в сайта marcandangel.com. Той разказва, как веднъж седял на ръба на скала в природен парк в Америка, когато до него се приближила разтреперана непозната жена, която плачела. Попитал я какво има и тя му казала, че изпитва ужас от височините, но се доближила, защото искала да се увери, че е добре. Сторил й се твърде замислен.

Марк прекарал остатъка от деня, размишлявайки за нейната загриженост и за това какво прави хората добри и изключителни. След това написал текст, в който изброява следните неща, които според него ги отличават:

1. Искрена подкрепа. Проблемите и тревогите са поводите, които ни свързват и показват на кого може да се разчита. Трудностите ни сближават повече от всичко друго. Те ни доказват кой е качествен човек. 

2. Внимание в нужния момент. Има нещо много специално в това някой да прекарва време с теб, дори когато не му е удобно. Само заради теб самия и заради точния миг, когато ти е нужен. Въпреки умората и ангажиментите, които има.

3. Свобода, дарявана на другите да бъдат себе си. Най-голямата привилегия в живота е да бъдем такива, каквито сме наистина. Хората, които ни подкрепят в това, са необикновени. Те заслужават да ги оценяваме и да им отговаряме със същото.

4. Готовност за отворено мислене и грешки. Умът е като парашут – не работи, когато е затворен. Изключително качество е способността ни да уважаваме чуждите идеи и гледни точки, дори те да наскърбяват гордостта ни и да ни карат да се чувстваме некомфортно.

5. Глас на вдъхновение и позитивност. Много е важно да останем положително настроени, въпреки всичко наоколо. За това ни помага присъствието на добрите хора, чиито думи се различават от тези на всички останали във времена, когато настъпва масова апатия. 

6. Признание и награди. Само светлата душа съзира силните страни на другия и оценява постиженията му, след което ги награждава - материално и словесно.

7. Състрадание и пространство, което ни дават, да се скрием. Всеки действа според това как се чувства. Понякога сме разстроени и неоснователно насочваме гнева си към хора, които не го заслужават. Истинско съкровище е човекът, който успява да запази присъствие на духа и ни отговаря на нападките със спокойствие и добрина. 

8. Нежност и загриженост. Готовност да се помогне на другите. Да се подкрепят младите. Да се уважават възрастните. Толерантност към различните, по-слабите, малцинствата. Чувствителност към случващото се в околния свят. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ