Отървете се от паразитните думи веднъж завинаги

Отървете се от паразитните думи веднъж завинаги

Отървете се от паразитните думи веднъж завинаги

Когато започнах да работя като диджей бях на 20, а речта ми - изпъстрена с паразитните „хъм”, „например” и „аха”. Тогава мениджърът ми каза, че трябва да се погрижа за този проблем възможно най-скоро.

Към настоящия момент, когато вече присъствам на бизнес семинари и събрания, срещам професионалисти, които несъзнателно ползват паразитни думи и изрази. Когато „хъм”, „аха”, „нали” и „в смисъл” се ползват веднъж или два пъти, няма никакъв проблем. Всъщност, тогава човекът звучи сякаш внимателно е подбрал думите си. Проблемът настава, когато започне да ги повтаря и така унищожава достоверността им, а и самият той звучи като ученичка, а не като професионалист.

Използвайте ритъм

Когато не сте планирали и подредили думите си, говорите несвързано или ползвате непринудена реч. Ако организирате мислите си преди да се изкажете, ще говорите по-добре. Треньорът по изнасяне на презентации и подобрение на речта, Ричел Бланко Диджолд, препоръчва да раздробите изреченията си преди да ги изречете, а тогава да спрете за кратко. „Раздробяването на изреченията ще ви помогне да създадете ритъм в речта си: изговорени думи/ след това почивка/ изговорени думи/ още една почивка. Поддържайте този ритъм и паразитните думи ще изчезнат или ще намалеят”, съветва Диджолд.

Направете си запис

Едно от първите неща, които научих, когато се обучавах за говорител, беше да записвам гласа си и да слушам как изнасям речи. Направо е болезнено, но е наистина необходимо. Да слушам собствения си глас и да чуя грешките, които правя пред публика, за мен е най-трудната част от обучението.

Направете го! Слушайте внимателно, изучавайте себе си и паразитните си думи. Ще се ужасите, като чуете колко често ги изричате. Когато вече съзнателно ги забелязвате, ще бъдете по-внимателни, когато говорите пред публика. Това е важно – да осъзнавате къде грешите. Когато внимавате за грешки и признаете за тях, значи сте на път да ги поправите.

Предварително си изберете паразитните думи

Когато измънкате „хъм” все едно казвате на публиката, че си събирате мислите и още не сте готови. По-добре е да се подготвите с думи, които да направят прехода към следващото изречение. Вместо „хъм” кажете „и по-нататък”, или „защо да не поговорим за”, или „друга важна точка е”. Когато приложите това, ще се почувствате като измамник, но с практиката, думите ще зазвучат по-естествено. Докато се упражнявате, може да опитате и техниката за запис на аудио. Така ще усъвършенствате умението си да говорите.

Установете близост и разбирателство

Казват, че очите са прозорец към душата. Затова гледайте хората от публиката и така ще свалите до минимум употребата на паразитни думи. Защо ли? Неловко е да кажете „хъм”, когато очите ви се срещнат с тези на друг човек. Експериментирайте при следващия семинар или среща. Позиционирайте тялото и погледа си директно срещу аудиторията, като вложите най-старателно внимание. По време на конферентно обаждане, не гледайте с празен поглед към прозореца или стената, и не обикаляйте нервно из стаята. Вместо това, прегледайте записките и сценария си. И така, независимо дали говорите на живо, онлайн или по телефона, паразитните думи ще са по-малко.

За кратко време чрез тези ефективни трикове и постоянни упражнения, успях да изчистя речта си. Изпробвайте ги и вие и ще забележите как тези „грабители” на достоверната реч, са напълно изчезнали!

Антъни Диджолд за Lifehack.org

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ