Преоткрийте себе си в пет стъпки

Преоткрийте себе си в пет стъпки

Преоткрийте себе си в пет стъпки

Всеки от нас има професионална идентичност, която няма нищо общо с името ни или с това, колко пари правим. Идентичността ни е плод на многото години трудов стаж, на това, което правим и с кого го правим. Често обаче идва момент, когато идентичността спира да ни удовлетворява и си задаваме въпроса за тази работа ли сме създадени всъщност.

„Докато седят и чакат, хората често си въобразяват, че мечтаната работа ще ги намери или че просто интуитивно ще разберат с какво друго искат да се занимават. Истината е, че сравнително малко хора знаят какво искат да направят с живота си и те са истински щастливци", казва Хермина Ибара, коуч по мениджмънт.

Тя отсява 5-те основни стъпки как да преоткрием себе си в работата:

Оценете не само уменията си, но и най-дълбоките си ценности, интереси и мотиватори. Това ще ви доведе до новия профил на работата, която искате и би ви носила най-голямо удовлетворение.

Ограничете се до няколко варианта. Когато скъсите списъка на това, с което искате да се занимавате, лесно ще намерите най-добрите компании в тази област.

Направете си малко изследване и чрез пробни интервюта или работа с различни хора може да разберете кое хората оценяват като най-силното ви качество. Така ще избегнете много скъпо струващи грешки. 

Изгответе си план. Когато човек има ясно дефинирана и написана на хартия цел, както и стъпките как да я постигне, стига много по-лесно до нея. Така релно ще може да виждате докъде сте стигнали в развитието си.

Започнете да изпълнявате стъпките от плана си. Ако се налага, може да започнете курс на обучение, да намалите разходите си или да предприемете други конкретни стъпки, които да ви приближат до целта.

Промяната в кариерата е интересна трансформация. От една страна, може да ви докара много неприятности, но от друга, ако обичате живота си, промяната може да е най-голямото възнаграждение на усилията ви. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ