Ставате ли за специалист на свободна практика?

Ставате ли за специалист на свободна практика?

Ставате ли за специалист на свободна практика?

Хубаво е да си на свободна практика. Няма досадни колеги и шефове, няма тегави графици, няма тъпкане в метрото и висене в задръстванията по пиковите часове. Не всеки обаче става за фрилансър. Проверете дали трябва да напуснете офисната си работа и да развеете перчема на свободата, или е по-добре да останете там, където сте.

И така, основните характеристики на фрилансъра са:

1. Толерантни сте. Поне към неопределеността

Умението с радост да посрещаш утрешния ден, каквото и да ти е подготвил той, е много ценно качество за фрилансъра, защото обратната страна на независимостта е неопределеността. Изследвания показват, че тя се посочва като основен минус на живота извън офиса. В една организация редът се създава от правилата й, докато на свободна практика трябва да правим това сами – и да не се плашим от неочакваните събития.

2. Творческа личност сте

Това не е евфемизъм за човек, неспособен на продуктивна работа, тип „художник на свободна практика”. Истински творческите личности умеят да раждат свежи идеи и нестандартни решения без зависимост от наличието или настроението на Музата. И ако в екип тези идеи възникват често в групово обсъждане или от началника, на свободна практика вие сте единственият си източник на вдъхновение. Ако можеше да се добави и умение за четене на мисли, вие бихте били идеалният фрилансър, тъй като поръчителите често искат да направите всичко като при конкурента, ама не съвсем така.

3. Гъвкави и издръжливи сте

Идеалният фрилансър трябва да може да проявява гъвкавост във всичко – като се започне от графика и се стигне до личните навици. Гъвкавият график изобщо не означава спане до обяд, после дълго туткане, няколко часа работа и пак почивка. Много по-често той означава, че трябва да работите здраво по 12-16 часа на ден, за да завършите проекта в срок. После, разбира се, никой не ви пречи да си вземете няколко дни почивка или да си свършите домашната работа.

Гъвкавост е нужна и в знанията. Копирайтърът например трябва да бъде и малко дизайнер. Дизайнерът – и малко писател и преводач. Преводачът – и малко програмист. И всички те трябва да бъдат мъничко юристи. Широкият кръгозор е задължително качество за работещия на свободна практика. В офиса ви поддържат различни специалисти – навън трябва да се оправяте сами.

4. Сами се продуцирате и промотирате

Ако не сте свикнали да демонстрирате качествата си, няма да ви е лесно. Да речем, че мълчаливостта може да бъде простена на свенливия програмист; но повечето други „свободни професионалисти” трябва да бъдат бодри, весели и мъничко самохвалци. Това е така най-вече за професиите, ориентирани към комуникациите. Когато журналист или пиар отиде на интервю и не може да се „продаде”, поръчителят основателно би могъл да се запита дали разговаря с добър професионалист.

Важно е и да умеете да поддържате деловите контакти дори тогава, когато сте приключили поръчките. Това ще ви помогне да намерите работа и в бъдеще, тъй като препоръките са основната поддръжка на всеки фрилансър. Пишете на някого във фейсбук, на друг се обадете по малък повод, с трети пийте едно кафе – и когато се появи нова работа, ще си спомнят първо за вас.

5. Умеете да броите пари

Всеки работещ на свободна практика е и донякъде икономист. Работата е там, че един месец може да спечелите две мениджърски заплати, а после два месеца да се мъчите с дребни халтурки за жълти стотинки. Винаги трябва да изчислявате възможността за такива рискове.

Да се сдържиш да не пропилееш голяма сума за нови джаджи и вместо това да я спестиш също е талант. Особено ако хонорарите ви са единственият източник на доходи в семейството, а зад гърба ви укорително клатят глава родителите или децата ви. В такива случаи не бива да зависите от мението на околните, а трябва да превърнете в своя основна идея базисната безопасност, която няма да ви позволи да загубите жилището си или да останете без храна.

6. Умеете да се организирате

Направете един прост тест: замислете се какво правите, когато шефът ви го няма? Ако социалните мрежи и сериалите заемат не повече от 20% от тези периоди, а по-голямата част от времето (работното, разбира се) е посветено на работа, значи с вашата самоорганизация всичко е наред. Ако обаче радостно захвърляте неспешните проекти и дни наред гледате сериали на компютъра, по-добре не излизайте на свободно плаване.

7. Вие сте истински професионалист

През 2012 г. писателят Нийл Хайман бе поканен в Лондонския университет за изкуствата, за да изнесе реч пред завършващите абсолвенти. По-голямата част от речта си той посвети именно на работата на свободна практика. Буквално убеждаваше довчерашните студенти да не се поддават на съблазните на кариерните възможности в компаниите, а да изберат свободното творчество.

Между другото Хайман представи и простата формула на успешния фриланс: „Вършите добра работа, предавате я навреме и с вас е лесно и приятно да се работи. Но най-важното - за да успеете, е достатъчно да спазвате само две от тези три условия. Хората ще изтърпят обноските ви, ако навреме предавате отличен резултат.”

По материали от E-executive

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ