Практични съвети за справяне с разкаянието

Практични съвети за справяне с разкаянието

Практични съвети за справяне с разкаянието

Преди всичко се разкайвам за това, че не прекарвам достатъчно време с дъщерите си и че смятам, че биха били по-щастливи без мен. Бях депресиран. Страхувах се да не ги разочаровам още преди да навършат 2 години.

Разкайвам се, защото зарязах едно момиче, понеже мислех, че ще фалирам и тя вече няма да ме харесва. Разкайвам се задето се смятах за умен и стартирах или инвестирах в бизнеси, за които не знаех нищо.

Понякога дори съжалявам, че съм казал или написал нещо, за което не съм осъзнал, че ще нарани мои близки. Простете ми. Но съм го казал и съм вярвал в него, а никой не може да върне пастата за зъби обратно в тубичката.

Никоя война не може да бъде оправдана, висшето образование е измама, гласуването е безсмислено, работата е гадна, като млад баща ми е имал ужасяващи връзки, които се страхувах да не повторя – това са някои от проблемите, които са ставали причина за смъртни заплахи и загуба на близки и приятели.

Лъвът не дава на жертвата си възможност за обяснение, преди да я изяде. Но ми разкрийте някое свое разкаяние и аз ще ви дам причина да сте благодарни за него. В крайна сметка, хората израстваме, преодолявайки трудностите. Невроните ни буквално се пренареждат по начини, които след години ни спасяват живота.

Разкайваме се, защото не сме задавали достатъчно въпроси. Когато аз задам въпрос, винаги се страхувам, че може да се изложа. Ако не попитам, знам, че цял живот ще чувствам срам. Но също така знам, че никога не е твърде късно. Трансформирал съм живота си 17 пъти. Тази година ще го направя отново. Вече съм на 47.

Не можете да спрете настоящето, поглъщащо бъдещето както изгревът поглъща мрака.

Предлагам ви 20 начина да се справите с разкаянието. Работят за мен, може би ще проработят и за вас, не знам. Никога не вярвайте на човек, който смята, че знае всички отговори.

1. Запитайте се „Какво правя днес?”

Днешният ден е единственият, за който трябва да ви пука и в който можем да се усъвършенстваме, да помогнем на другите и да се движим напред. Затова всеки ден си задавайте въпроса, „Какво правя днес?”

2. Не съдете околните

Когато съдите другите, вие подхранвате собствените си несигурност и его. Освен това ви е по-лесно да съдите самите себе си. Опитайте да не съдите никого.

3. Яжте онова, което сами сте си уловили

Ограничете зависимостта си от другите – дори от шефа и работата си. Научете се да ядете собствения си улов – така ще съжалявате за по-малко неща. А и това ще ви принуди да се фокусирате върху случващото се днес, вместо върху миналото.

4. Приемайте провалите

В първите 20 години от живота ви никога не ви се е налагало да се борите с неуспехите. 9-годишните получават бурни аплодисменти за участието си в училищни пиеси. Но в реалния живот провали има на всяка крачка. Приемете, че рано или късно ще се сблъскате с поне един, и не се корете за това.     

5. „Съжалявам”

Когато е възможно, казвайте, че съжалявате. Няма значение дали извинението ви ще бъде прието. Това е проблем на събеседника ви. Важното е, че вие ще можете да продължите напред. Извинете се заради себе си, приемете собственото си извинение и отново бъдете свой приятел.

6. Ежедневни ритруали

Не можете да промените миналото, нито да контролирате бъдещето. Можете да усъвършенствате себе си единствено тук и сега. Ежедневните ритуали са единственият начин, по който успявам да се развивам в настоящето.

7. Доброжелателност

Пожелайте всичко добро на всекиго, когото срещнете на улицата днес. Пожелайте им да спечелят много пари, да са здрави и да правят страстен секс вечерта.

8. Спрете да позволявате да ви промиват мозъка

Всеки ден сме изложени на около 10 хил. реклами и медийни импресии. Наричам това „машината за набиране на зомбита”. Тя промива мозъците на хората и ги кара да се държат и да мисля еднакво. Но повечето хора живеят с разкаяния. Тренирайте ума си да не мисли като всички останали.

9. Водете списък с плюсовете

Направете списък с всички хубави последици от моментите, за които се разкайвате. Ако не бях фалирал преди 10 години, никога нямаше да срещна Клаудия, да имам дъщери или да стартирам нови бизнеси и този блог.

10. Създавайте приятелства

Обграждайте се с хора, които се стремят да усъвършенстват живота си. Не говорете за разкаянията си, а се окуражавайте взаимно.

11. Скърбете

Често се разкайваме за действия, които са довели до загубата на нещо важно за нас. Но нищо не е вечно, затова не съжалявайте. Просто скърбете, бъдете благодарни за времето, когато сте го имали, и продължете напред.

12. Смейте се

Смехът редуцира нивото на стрес. Той кара вчерашния ден да изчезне и ви носи днешния.

13. Не пийте

Това е доста непопулярен съвет, тъй като пиенето е дълбоко вкоренено в културата ни. Добре де, пийте от време на време, но не вземайте наркотици. И определено се постарайте да не запивате до късно в лоша компания.

14. „Можеше, трябваше, щеше”

Вместо да казвате, „Можех да направя Х” (разкаяние), кажете „Следващия път, когато попадна в подобна ситуация, ще направя Х”. Ако знаете, че никога няма да ви се отдаде същата възможност, няма смисъл да анализирате. Историята води до истерия. Какво ще правите днес!?

15. Вълнувайте се от работата си

Ако не изпитвате страст към нея, по-добре напуснете. Не винете кризата или трудовия пазар. Това са медийни митове, които нямат нищо общо с вас.

16. Ревизирайте мислите си

Когато в главата ви изникне някаква мисъл, слагайте й етикет „полезна” или „безполезна”. Броят мисли, които ни щукват, преди да умрем, е ограничен, затова се опитайте да се възползвате от колкото се може повече от тях.

17. Не се занимавайте с калпави хора

Не ме интересува, че трябва да работите с тях всеки ден. И в дискотеката има много момичета, но не е нужно да танцувате с всички. Не танцувайте с калпавите хора.

18. Честност

Понякога нещата се объркват или усложняват. В повечето случаи виновни за това няма – просто такъв е животът. Друг път обаче, вината ще е ваша. Честността ще ви помогне да не вините околните, да приемете, че нещата са такива, каквито са, и да продължите напред.

19. Огледайте се и в двете посоки

Когато бях ученик, един от преподавателите ни казваше да се огледаме и в двете посоки, защото един от нас щял да бъде скъсан. Огледайте се и в двете посоки още сега. Хората около вас се разкайват за нещо – всички го правим, затова не се корете.

Джеймс Алтъчър за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ