Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уменията, които никога не бива да излагате в CV-то си

3934

Достатъчно възрастен съм, за да помня времето, когато компютрите бяха „писък“, а на човек му трябваше докторска степен, за да инсталира и използва софтуер. Бяха нови, бяха вълнуващи, но не и лесно достъпни за всички – не и тогава.

Днес обаче времената са различни. Гледах как децата ми изучаваха сложни нови игри и приложения още щом включеха iPad-а. Ако четете това, компютърът е неразделна част от вашето ежедневие. Зависите от него всеки ден.

Мисля за този факт, когато разглеждам автобиографии в Aha! и попадна на кандидати, които наблягат на софтуерните си умения, като: „Имам опит с MS Office Suite (Word, Project, PPT, Outlook, Excel).“

Обръщам се към всички ви, когато казвам, че вече не е нужно да включвате всички софтуерни приложения, с които сте запознати и които използвате, в резюмето си.

Сигурно си мислите, „Ама защо? И какво трябва да включа, ако не всички неща, които знам, и приложенията, които владея?“

Излагането на всички софтуерни умения е съвременна версия на това, да се похвалите колко думи можете да пишете в минута (което, надявам се, сте изтрили от автобиографията си отдавна). Освен това има много по-важни подробности, които задължително трябва да включите в автобиографията си.

Ето защо не е във ваша полза да изтъквате компютърните си умения:

Подчертавате елементарни умения.

Искате резюмето ви да илюстрира качествата, които ви правят уникални, а не посредствени. Не искате да наблягате на лесните умения, които в наши дни всички владеят (и които работодателите оценяват като задължителния минимум). Това по никакъв начин не повишава шансовете ви – дори ви вреди.

Излагате очевидното

Всяка технологична компания приема, че кандидатите й знаят как да използват софтуер или могат бързо да го разучат. Ако някаква роля изисква владеенето на конкретно приложение, наемащият мениджър може да ви попита по време на интервюто и едва тогава можете да споменете опита си с различни видове софтуер.

още от Техники за успех
21
Събота
Септември