Уменията, които никога не бива да излагате в CV-то си

Уменията, които никога не бива да излагате в CV-то си

Уменията, които никога не бива да излагате в CV-то си

Достатъчно възрастен съм, за да помня времето, когато компютрите бяха „писък“, а на човек му трябваше докторска степен, за да инсталира и използва софтуер. Бяха нови, бяха вълнуващи, но не и лесно достъпни за всички – не и тогава.

Днес обаче времената са различни. Гледах как децата ми изучаваха сложни нови игри и приложения още щом включеха iPad-а. Ако четете това, компютърът е неразделна част от вашето ежедневие. Зависите от него всеки ден.

Мисля за този факт, когато разглеждам автобиографии в Aha! и попадна на кандидати, които наблягат на софтуерните си умения, като: „Имам опит с MS Office Suite (Word, Project, PPT, Outlook, Excel).“

Обръщам се към всички ви, когато казвам, че вече не е нужно да включвате всички софтуерни приложения, с които сте запознати и които използвате, в резюмето си.

Сигурно си мислите, „Ама защо? И какво трябва да включа, ако не всички неща, които знам, и приложенията, които владея?“

Излагането на всички софтуерни умения е съвременна версия на това, да се похвалите колко думи можете да пишете в минута (което, надявам се, сте изтрили от автобиографията си отдавна). Освен това има много по-важни подробности, които задължително трябва да включите в автобиографията си.

Ето защо не е във ваша полза да изтъквате компютърните си умения:

Подчертавате елементарни умения.

Искате резюмето ви да илюстрира качествата, които ви правят уникални, а не посредствени. Не искате да наблягате на лесните умения, които в наши дни всички владеят (и които работодателите оценяват като задължителния минимум). Това по никакъв начин не повишава шансовете ви – дори ви вреди.

Излагате очевидното

Всяка технологична компания приема, че кандидатите й знаят как да използват софтуер или могат бързо да го разучат. Ако някаква роля изисква владеенето на конкретно приложение, наемащият мениджър може да ви попита по време на интервюто и едва тогава можете да споменете опита си с различни видове софтуер.

Отклонявате вниманието

Автобиографията ви трябва да помага на работодателите ясно да видят потенциала ви. Но да изброявате всички софтуерни приложения, с които сте запознати, отклонява вниманието от вас, човека. По-добре представете кратко резюме, което набляга на постиженията ви и начините, по които сте оказали истинско, трайно влияние върху всяка компания, в която сте работили.

Губи се ценно място

Мястото е от първостепенно значение в резюмето и дори в LinkedIn профила ви. Включването на всички познати ви компютърни програми просто добавя шум и разконцентрира от цялостната картина (и изисква повече скролване). Наемащите мениджъри прекарват едва 6 секунди в сканиране на една автобиография, затова ги улеснете максимално – нека постиженията ви, а не инструментите, които сте ползвали, са на видно място. Няма място за пълнеж, уплътнителни материали и бъркотия.

Ако се вслушате в съвета ми и сте притеснявате, че насред CV-то ви зее гигантска пропаст, не се тревожете – това е възможност да го преработите.

Само че този път, вместо да се концентрирате върху всичко, което знаете и можете да правите, замислете се какво сте помогнали на екипите си да постигнат. Вгледайте се в професионалните си успехи и използвайте автобиографията като витрина. Когато включите само най-важната, ценна и приложима информация, тогава работата ви може да говори сама за себе си.

Фокусираното върху резултатите резюме ще позволи на постиженията ви да блеснат и ще ви помогне да привлечете вниманието на работодателите, които имат интерес да ви наемат.

Браян де Хааф, главен изпълнителен директор на Aha!, за Blog.Aha.io

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ