Шесто чувство за шестица

Шесто чувство за шестица

Шесто чувство за шестица

Интуицията е по-мощна от интелекта, вярвал Стив Джобс. Но, що за способност е тя и всеки ли е дарен с нея? Как да я отключим, мобилизираме и да я ползваме? Пред вас са седем начина да откриете общ език с вашето шесто чувство.

1. Доверявайте се на себе си

Според невробиологията, интуицията е форма на мислене, присъща на всички хора, която се активизира при решаването на задачи, когато логическата обосновка е изчерпана. Това е знание без знания.
Интуитивните отговори ни навестяват постоянно, още преди логиката да ни е предложила варианти. Но, в повечето случаи ние тутакси ги отхвърляме, мислейки: „Каква глупост!”, „Пълно безумение!”, „да, но нямам достатъчно правомощия за това...” и т.н. Затова, за да развивате собствената си интуиция, първо трябва да я приемете, да се научите да се доверявате на себе си и да не се страхувате да се отклонявате от утъпканите пътеки. Когато човек слуша вътрешния си глас, чувствителността му се обостря и започва да забелязва неща, на които не е обърнал внимание, казва психологът Силвията Либержа. Важното е да не бъркате интуиция с желание. Желанието е това, което искаме, а интуицията -  резултат на подсъзнателен анализ.

2. Усамотявайте се

Не е нужно да се превръщате в отшелници. Но въведете за правило всеки ден да отделяте известно време, в което да бъдете насаме със себе си. За да се научите да чувате вътрешния си глас, трябва да се отдалечавате от обичайния ритъм, да проветрявате ума и съзнанието си от излишни грижи. Не е случайно, че интуицията при интровертите е по-добре развита, отколкото при общителните хора. „ В суматохата на ежедневието е трудно да уловиш логическите изводи, какво остава за тихия глас на интуицията?!”, казва София Бернхайм, автор на книгата „Изкуството на интуицията”.

3. Бъдете любопитни

Отличителна особеност на всички хора с развита интуиция е, че винаги обръщат внимание на детайлите. Може да забравят важни данни, ангажименти в седмичния си график, но непременно ще забележат и запомнят, че вратовръзката на колегата днес не е завързана както обикновено. Вижте Шерлок Хломс – за него няма излишни факти, звуци и всякакви други детайли в проблема, над който работи. За него те са парченца от обща мозайка. Тренирайте наблюдателност за детайли – това е универсалният съвет от психолозите към хората, които искат да усъвършенстват способността си за подсъзнателен анализ. Опитайте в продължение на две седмици да напрягате едновременно слуха, зрение и обоняние при всяко ново запознанство. Така, след известно време ще можете от пръв поглед да си съставяте точно впечатление за дадена личност.

4. Съпреживявайте

Ченето на чужди мисли не е научна фантастика, а нещо, което правим всеки ден. Научно доказано е, че нашият ум постоянно копира физиономии, усещания, симптоми на другите. Дължим го на т.нар. огледални неврони, които присъстват в зрителните, говорните, моторните, асоциативните  области. Заради тях изпитваме неприятно усещане, когато видим някой да си прищипе пръста, или се „потапяме” в чужди емоции, на които ставаме свидетели. В психологията наричат това интуитивна комуникация. Искате ли да работите над вашето шесто чувства, бъдете по-отворени към чувствата на другите. Това са знания, които по-късно ще ви се отплатят в общата картина на анализа. Неслучайно добрата интуиция е присъща на впечатлителните натури.

5.Обръщайте внимание на сънищата

Още един съвет от експерта София Бернхайм! Според нея, сънищата и интуицията имат общ извор – подсъзнанието, следователно, може би имат и обща природа. Някои специалисти по съня дори споделят теорията, че пророческите сънища са резултат на продължителен мисловен процес. Най-яркият пример, който те обичат да цитират в този случай е Менделеев, който години наред умувал по какъв начин да систематизира химическите вещества и накрая прословутата „Менделеева таблица” му се явила насън.

6. Творете

Креативността и интуицията са неразривно свързани, съгласно проведени наскоро изследвания на психолога Клара Уолф. Тя дори е убедена, че интуицията е висша степен на майсторство в дадено умение: „Най-добрият художник е интуитивният художник. Интуиция не само помага да заобиколиш формираните клишета, но и изисква много по-малко умствени усилия." И колкото повече човек се изявява творчески, толкова по-добре работи интуицията му, установило още нейното изследване. Изкуството прави ума по-гъвкав при вземането на решения.

7. Обърнете гръб на негативните емоции

Силните емоции, особено негативните, заглушават не само гласът на разума, но и на интуицията. Особено гнева, който, по думите на София Бернхайл, напълно измества полезните подсказки на подсъзнателното мислене. А позитивните емоции, които ни разведряват, помагат да се поддържа тонуса на интуицията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ