10 правила за ефективно четене

10 правила за ефективно четене

10 правила за ефективно четене

Как да четем ефективно? Не, нямаме предвид сърфирането в интернет, а онази сериозна, задълбочена дейност, известна като „четене на книги”. И тъй, как най-напред да разберем, че дадена книга си заслужава вниманието – отправна точка в изкуството на ефективното четене? Как да помним дълго това, което сме прочели – ето няколко съвета, които ще ви бъдат полезни.

1. Предварителен списък

Повечето хора изпитват към книгите странна смесица от жажда и апатия. Обичат да купуват книги, да ги трупат по рафтовете, но не винаги четат всичко, което са купили. Растащият списък на непрочетенето демотивира.

Съвет: Не купувайте много книги наведнъж. Достатъчно е една-две. На останалите, така или иначе ще им дойде реда. И се старайте да купувате колкото се може по-малко скъпи, илюстрирани издания – те са хубав подарък, но не и за самите вас.

2. Правилото на 50-те страници

Животът е прекалено кратък, че да го прахосваме в скучни книги. Научете се бързо да отсявате това, което е безполезно и бездарно. За целта е достатъчно да прочетете първите 50 страници от книгата. Ако тя ви увлече още в този тест, няма да ви разочарова и по-нататък. Ако ли не – продължавайте към следващата.

3. Кой пише, за какво

Анотациите на задната корица не са просто маркетинг трик. Запознайте се предварително с книгата и нейния автор, прочетете съдържанието – така ще зададете правилния вектор на търсене.

4. Алтернативни формати

Ако печатните копия ви изглеждат дълги и скучни, значи е точно така. Слава богу, вече има достатъчно алтернативни формати. Превключете на тях, открийте най-подходящия за вас.

5. Четете с молив в ръка

Книгата е планина от словесни руди, от които трябва да добиете прашинка смисъл. Затова, никога не четете без молив в ръка – ако нямате възможност да си водите бележки или да откроите цитати, четенето е безполезно.

Съвет: Смело подчертавайте, отделяйте, пишете бележки с идеите и мислите, които ви хрумват, превръщайте книгата в нещо повече от сноп подвързана хартия. След такова осмислено общуване, книгата става наистина ваша.

6. Не по-малко от 30 страници на ден

Всеки си има свой ритъм на четене. „Маратонците” четат по една книга на месец, отщипвайки по трошичка всеки ден. „Спринтьорите” „пробягват” цял том за два дни. Но, съществува и универсална формула на четене, която помага да се чете и дочете до край всяка книга преди да ви напуснат силите и интереса.

Формула: Старайте се да четете не по-малко от час на ден и не по-малко от 30 страници на денонощие. Така ще успеете да изчитате по една книга седмично, което пък прави около 60 книги годишно – отличен резултат!

7. Смесвайте жанровете

Всеки си има любим жанр. Но, ако се „застопорите” само в детективски романи, или пък само в бизнес литература, скоро ще започнете да страдате от пресищане. Дори и класиката ще престане да ви вълнува. В такива случаи е полезно да сменяте периодично жанра – след научна фантастика, прочетете нещо от класиката, след нея – трилър, последван от специализирана литература.

Доказано: Умението да се редуват жанрове е отличен начин винаги да поддържате интереса към четенето в тонис и да развивате кръгозора си.

8. Пишете за прочетенето

Ако четете ефективно, у вас ще се натрупват цитати, мисли, цели откъси. Това е ценна информация, истински книжовен концентрат – жалко е да го затворите в „сандъка”. Направете си блог или просто споделяйте в профила си в социална мрежа цитати, рецензии, публикувайте ваш списък на книги, които препоръчвате, хвалете добрите, критикувайте лошите.

9. Препрочитайте бележките

Създайте си навик да препрочитате бележките, които сте си водили, когато четете някоя книга. Знанията обичат повторението. Така ключови идеи винаги ще бъдат на една ръка разстояние от практическото им приложение.

10. Презентирайте

За да не забравяте важни и смислени пунктове, прочетени в книга, разказвайте за нея на приятелите си:

Не забравяйте:

Не трупайте книги, четете по 30 страници минимум всеки ден.

Преценявайте книгата по първите 50 страници.

Пробвайте различни жанрове и алтернативни формати.

Записвайте си цитати, водете си бележки.

Споделяйте ги с приятели и колеги.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ