5 навика, от които да се откажете, за да бъдете щастливи

5 навика, от които да се откажете, за да бъдете щастливи

5 навика, от които да се откажете, за да бъдете щастливи

Преди няколко години наш общ приятел неочаквано почина на възраст от едва 27 години. Марк и аз прекарахме почти цяла година в траур, който ни накара да преосмислим пътя ни занапред.  Последиците от тази трагедия преформулираха нашето мислене на много нива и напълно преобразиха начина, по който подхождаме към живота ни, към мечтите ни, към взаимоотношенията ни.

Изведнъж осъзнахме колко крехкостта на живота прави всеки един момент толкова смислен и, как повечето от нас губят твърде много моменти, потапяйки се в излишни, разсейващи моменти, които крадат вниманието ни далеч от нещата, които всъщност ни правят щастливи.

И докато препроектирахме живота си, ние научихме, че когато спрем да правим грешни неща, можем бързо да създадем много нови възможности за щастие и мир.

Ето 5 навика, от които си заслужава да се откажете:

1. Спрете да отлагате целите си! – Някои хора мечтаят за успех, докато други стават сутрин и работят здраво за него. Действието и промяната често не идват, когато имаме най-голяма нужда от тях. Вземете се в ръце и се дисциплинирайте. Отлагането на нещо мигновено го прави по-трудно и по-страшно. Това, което не започнете от днес няма да бъде завършено утре. Няма нищо по-стресиращо от това вечно да се предавате пред незавършените задачи. Тайната да продължите напред е просто да започнете. Стартирането само по себе си обикновено е достатъчно, за да се набере необходимата инерция, за да продължи топката да се търкаля напред. Така че забравете за финалната линия и се концентрирайте върху първата крачка.  Кажете си: „Избрах да започна тази задача с малка, несъвършена стъпка”.

2. Спрете да заблуждавате останалите и да се измисляте извинения! – Спрете да заблуждавате останалите за това какво е трябвало или какво не е, какво чувствате и какво не. Когато заблуждавате останалите за това, през което преминавате, вие се отказвате от отговорност и задълбочавате проблема. Спрете да изразходвате енергия в неправилна посока и започнете да носите отговорност за живота си. Заблудата е просто още един вид добре звучащо извинение, а извинението е първа крачка към провал; вие и единствено вие сте отговорни за вашите избори и решения.

3. Спрете да се опитвате да контролирате неконтролируемото! - Ако се опитвате да контролирате всичко и след това да се тревожите за  нещата, които не можете да контролирате, вие се обричате на живот на неудовлетвореност и мизерия. Някои сили са извън вашия контрол, но вие можете да контролирате начина, по който реагирате на тези неща. Животът на всеки има положителни и негативни аспекти – дали сте щастливи или не зависи от това върху кой аспект се фокусирате.  Най-доброто, което можете да направите е да оставите нещата, които не можете да контролирате и да насочите енергията си върху нещата, които можете – като вашето отношение.

4. Спрете да живеете в друго време и място! – Някои хора прекарват целия си живот, опитвайки се да живеят в друго време и място. Те се оплакват за това какво е било, какво са можели да направят или какво може да се случи. Все пак – миналото е отминало, а бъдещето не съществува. Независимо колко време прекарваме в мислене и оплакване, това не променя нищо. Един от най-големите парадокси на живота е, че нашето ярко бъдеще зависи от способността ни да се обърне внимание на това, което правим днес и сега. Трябва да живеем колкото се може повече на момента. Недейте да мечтаете за почивка, когато сте на работа и не се тревожете за трупащите се задачи, докато сте на почивка. Живейте сега! Обърнете внимание на красотата около вас.

5. Спрете да бъдете неблагодарни! – Не всички парчета от пъзела на живота ще съвпадат от раз, но с времето ще осъзнаете, че те се нагласят перфектно. Така че благодарете на нещата, които не се случват, защото те просто освобождават място за нещата, които ще станат. И благодарете на тези, които са се отдръпнали от вас, защото с действието си те са освободили място за хора, които се интересуват от вас. Независимо в колко добра или лоша ситуация се намирате, ставайте всяка сутрин благодарни за живота, който имате. Някой някъде другаде отчаяно се бори за своите неща. Вместо да мислите за това, което ви липсва, опитайте се да мислите за това, което имате сега, което толкова много други хора нямат.

И разбира се, ако се борите с някои от изброените точки, знайте, че не сте сами. Всички сме заедно в това. Много от нас са с вас точно в този момент, работейки здраво, за да се почувствате по-добре, да мислите по-ясно и да се придържате в правилната посока.

Енджъл Черноф, за marcandangel.com.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ