нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 урока за успеха, които можем да научим от живата природа

Guliver/Getty Images

Човекът е венецът на природата и се опиянява от тази титла. Рядко се замисля как е стигнал до този връх и защо му е отреден. Рядко се оглежда какво има в подножието и е склонен високомерно да го пренебрeгва. А животът е еволюционна верига, в която всеки елемент има своя смисъл и предназначение. Следните пет урока от живата природа носят мъдростта на милиарди години опит и успешно оцеляване. 

1. Първият  от тези уроци можем да научим от кълвача! Той се нарича „Урок по реалистично фокусиране”.

Guliver/Getty Images

Кълвачът е много по-умен от нас. Да, той блъска с глава по дървото, но го прави с успех. Той е реалистичен – не се опитва да разбие дървото на трески с един удар, както мнозина от нас го правят Кълвачът упорито, методично и фокусирано удря в една и съща точка, бавно придвижвайки се към целта.

2. Вторият урок можем да научим от рибите. Да го наречем „Урока на потока”.

Guliver/Getty Images

Рибата винаги плува срещу течението и въпреки общоприетото мнение, това е правилно. Не го прави, за да си създава излишни усложнения в живота, а за да пропуска колкото се може повече вода покрай себе си. Така, покрай нея, в потока се носят повече храна и кислород, а животът й се обогатява неколкократно. А ние, за разлика от рибата, винаги се опитваме да плуваме по течението в стагниращия поток и в резултат на това, вместо 40 години житейски опит, повтаряме 40 пъти едногодишен житейски опит. Не искаме да напуснем зоната си на комфорт и после се чудим защо в живота си сме имали толкова малко възможноссти. Искаме да спечелим от лотарията на живота без дори да сме си купили билет.

още от Техники за успех