7 големи грешки, които 20-годишните правят

7 големи грешки, които 20-годишните правят

7 големи грешки, които 20-годишните правят

Всички правим грешки. И това е особено вярно за хората на възраст между 20 и 30 години, които са подложени на изключително напрежение.  Затрупани от професионални очаквания, финансов натиск и сложни лични взаимоотношения,  младите нямат време за най-важните задачи: да разберат кои са те, какви са техните ценности и какво искат да постигнат в своя живота.

Това са седемте най-големите грешки, които 20-годишните допускат и полезни препоръки как те могат да бъдат избегнати.

1. Търсят одобрение в социалните мрежи

Миналият уикенд бях на музикален фестивал в Чикаго, наречен Lollapalooza. Там видях двама мъже, които си правят селфи на фона на сцената и публиката.

Интересното в случая беше, че през цялото време те не танцуваха. Изглежда, че за тях виртуалното одобрение беше много по-важно от това да се насладят на самия момент.

Живеем в една епоха, в която онлайн присъствието е основна част от нашия живот, но то не трябва да определя нашата стойност и да отнема способността ни да се наслаждаваме на хубавите моменти в живота.

Ако искате истинско щастие, вашето самочувствие и увереност трябва да идват от реалния живот, а не от виртуалния свят.

2. Вярват, че талантът и образованието са достатъчни, за да бъдат успешни

Хората, които постигат успех в дългосрочен план,  много често не са най-талантливите, а тези, които всеки ден работят за подобряване на своите умения.

Казват ни, че може да постигнем всичко, което си пожелаем, но никой не добавя важното уточнение, че за целта са нужни последователност, решителност и търпение.  Най-хубавите неща изискват време.

3. Убедени са, че успехът и парите ще ги направят  щастливи

Хубавите коли и изисканите часовници изглеждат добре, но не носят дълготрайно щастие. Колкото повече пари печелите, толкова повече харчите.  Това ви принуждава да работите все повече и повече, докато не дойде моментът, в който работата е единственото нещо, което ви е останало.

Ако не внимавате, копнежът за богатство може да се превърне в един безкраен капан, който изцяло да погълне вашия живот.

Когато започнете да се интересувате повече от това, какво мислят другите за вас, значи сте се превърнали в един съвременен робот, изцяло подвластен на консуматорската култура, който наподобява човек само визуално.  

Има неща, които са по-важни от парите и успеха. Връзките с вашите близки хора и благодарността за всеки хубав миг от вашия живот са нещата, които ще ви донесат щастие и които ще си спомняте в последните моменти, които ще прекарате на този свят.

4. Живеят в миналото или планират бъдещето

Човешкият ум  работи, така че да се учим от миналото и да планираме бъдещето. По този начин, той ни отдалечава от настоящия момент, от който зависи нашето щастие.

Много от моите приятели са заседнали в миналото, преживявайки отново своите „най-добри години“ от гимназията, а други следват безкомпромисен график, в който са разпределени датите на тяхната сватба, раждането на техните деца и преместването в нова къща.

Няма нищо лошо в това, да анализирате миналото и да бъдете подготвени за бъдещето, но концентрацията над което и да е било от двете, може да ви донесе проблеми, особено когато животът ви поднесе нещо неочаквано.

Разбира се, важно е да се учим от предходните грешки, които сме правили и да имаме някакъв план и представа за това как ще изглежда нашето бъдеще, но най-важното нещо е да живеем в настоящето.

5. Вярват в идеята, че трябва да бъдат най-добрите в едно нещо

Колкото и да сте добри в определена област, почти винаги има някой, който по-добър. Днес, от хората се очаква да бъдат добри едновременно в няколко неща и да имат разнородни умения. Важното е да намерите общата пресечна точка между тях и да изградете бизнеса си около тези таланти. Може да създадете своя собствена лична марка и предложи на пазара нещо наистина уникално, което малко хора на планетата могат да правят по същия начин. В днешния свят, иновацията е ключът към успеха.

6. Търсят любов и връзки, вместо да се фокусират над своето самоусъвършенстване

Благодарение на приложенията за запознанства и възможностите на интернета,  хората днес рядко имат време да бъдат сами.

Постоянната нужда от връзка с виртуални или реални познати, изяжда напълно времето, което човек трябва да прекарва сам със себе си, за да разбере кой е той всъщност.

Когато постоянно очакваме от другите да ни дадат любов, удоволствие и комфорт, ние избягваме самоанализа, необходим за нашето развитие и растеж като личност.

Вместо да прекарвате времето си, търсейки „специалния“ човек, който да ви даде всичко от, което се нуждаете, обърнете внимание на себе си и усъвършенствайте своите умения.

7. Обвинява другите за ситуацията, в които се намират

Родителите ни не са виновни за ситуацията, в която се намираме в момента.

Спрете да обвинява другите за вашите проблемите и поемете отговорността за решенията си. Колкото по-скоро осъзнаете, че единственият виновник за вашите неуспехи сте самият вие, толкова по-бързо ще си върнете контрола над своя живот.

Матю Джоунс, терапевт и писател, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ