7 начина да си губите времето и все пак да си свършите работата

7 начина да си губите времето и все пак да си свършите работата

7 начина да си губите времето и все пак да си свършите работата

Ако спрете да работите, може в действителност да ви помогне да свършите повече работа. Ето 7 начина да повишите производителността си като се размотавате през деня.

Като погледнете часовника си направо не ви се вярва колко е станал часът. Работният ден е свършил и вие сте победени. Но все пак успяхте: избутахте всички работни часове… а накрая пак си тръгвате от работното място със списък, пълен със задачи. Електронната ви поща ви е същинска зоологическа градина, проектите не са завършени, а за вас е дошло време да си тръгвате и да се позаблявате някъде тази вечер, но не намирате в себе си сили да си тръгнете от работното място и да изоставите тази купчина от незавършени задачи.

Всичко това звучи ли ви познато? И аз така си помислих.

Увеличете производителността си

Лесно е да работите по цял ден и накрая да не сте свършили нищо наистина. От спешни мейли до неочаквани телефонни обаждания, да не споменаваме за социалните неформални контакти в офиса от разговори край кафе машината, до случайна среща в коридора с колега, който тъкмо се е върнал от отпуска, в наши дни не е трудно човек да бъде експерт по правене на нищо докато е на работа. Затова аз задавам въпроса: А дали не може да се размотаваме на работното място и все пак да имаме продуктивен ден?

Да, може. Аз го правя, при това всеки ден. Ще споделя с вас моите седем любими начина за повишаване на производителността без да се налага да си вдигам кръвното:

1. Обадете се по телефона. Може и да проверите и Facebook, не е задължително да е само телефонно обаждане. Идеята е, когато усетите, че сте претрупани с работа и тя започва да ви тежи намерете малко време: 5-10 минути да се свържете с някого. Обадете се на родителите си, на роднина, на партньора си, или ако щете на съученик от гимназията, който не сте чували от години – няма значение кой ще е човекът, важното е да не говорите с него по работа. Така може да се окаже, че успявате до поддържате връзка с много повече хора, отколкото ви е хрумвало, а в същото време си взимате и глътка свежест в натоварения ден.

2. Направете си YouTube пауза. Не мога да излъжа: има определени бизнес разговори, които определено могат да ми развалят настроението. Предпочитам бързо да се отърва от тези настроения – и то бързо. Слагам бързо слушалките, влизам в YouTube и си пускам 2-3 от най-любимите ми песни на всички времена. След 10 минути на музикално презареждане и добър ритъм съм готова пак да се заловя с пълна сила за работата. О, да, забравих да спомена, че има и една уловка: докато се наслаждавам на музиката, не мога да работя. Мога да се захвана за работата си едва след като музикалната сесия свърши.

3. Търсете забавното. Това, което е забавно за един човек, не е на всяка цена забавно за друг. Съветвам ви да си намерите някой сайт (или 5 сайта например), които да бъдат вашето място, което посещавате, когато имате нужда малко да се посмеете. По няколко пъти на ден, когато усетя, че съм прегряла аз отивам на моите любими места (като например The Oatmeal и BuzzFeed), за да се освежа. Не забравяйте, че кикотенето трябва да е с мярка, отделете за целта няколко минути, не бива да прекалявате, но и в никакъв случай не се лишавайте от него. Не случайно се казва, че смехът е здраве.

4. Разтъпчете се. Сериозно. Просто излезте от офиса. Изкуственото осветление и четирите стени са истински убиец на производителността. Отидете до фитнеса за бърза 30 минутна тренировка, или просто излезте и се разтъпчете без посока за 15-20 минути. Всеки знае, че движението и упражненията освобождават ендорфин – хормонът, който ни кара да се чувстваме добре. Така след като се завърнете на работното място (което ще ви чака там, защото няма къде да избяга) свежи, заредени с положителни емоции.

5. Излизайте за обяд. Няма значение какви са навиците ви, колко е работата ви, просто трябва да си го наложите: всеки ден излизайте от офиса за обяд. Спрете да се храните на бюрото си. Всеки път, когато усетите, че огладнявате, излизайте. Направете си 10-минутна разходка с ябълка в ръка. Намерете пейка в парка (сигурно може да вземете с вас някой колега, който също има нужда от разведряване), на която да обядвате от време на време. Със следобедното си кафе можете да направите едно-две кръгчета около офис сградата. Ако престанете да превръщате бюрото си в кухненска маса ще видите как ще ви се стори, че денят ви вече не е така ограничен.

6. Отделете време за почивки и друг тип общуване. Половината от времето аз работя от домашния си офис. У дома имам също две кучета и две котки. Всяко от тези животни си иска своята доза внимание. Разбира се, те имат навика да лаят и да мяукат в най-неподходящия момент. Все пак, когато не съм по средата на важен разговор започнах да се «вслушвам» повече в това, което ми казват животните. Опитвам се да ги разхождам по-често, или да си поиграя малко с тях. Те ме карат да се чувствам отново дете и да не се вземам прекалено на сериозно като работещо и вечно заето човешко същество.

7. Влизайте в социалните мрежи. Знаехте си, че ще стигнем и до това, нали? Лично за мен Facebook и Pinterest са социалните мрежи, които могат да изядат най-голяма част от времето ви, но също така могат рязко да повишат производителността ви. Те обединяват част от нещата, които изредих по-горе: домашните любимци, музикалното вдъхновение. Това, което аз правя е да налагам ограничения на времето, прекарано в социалните медии в работно време, така че да не губя твърде много време. Да ви призная честно много рядко си тръгвам от работа без усмивка на лицето. Ако стената ви във Facebook не ви кара да се усмихнете, то тогава имате нужда от нови приятели.

Ерика Наполетано, колумнист на OpenForum

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ