Затвори

Бил Гейтс също предупреждава за заплахата от изкуствения интелект

Отначало, изкуственият интелект ще ни бъде в помощ, но с течение на времето ще стане „достатъчни силен, за да се превърне в тревога”, заяви Бил Гейтс в последното си Q&A интервю за Reddit, съобщава британският вестник Independent.

В отговор на въпроса дали свръхинтелигентните машини ще се превърнат в екзистенциална заплаха, Гейтс казва, че е „от лагера, който изпитва опасения от изкуствения интелект”.

„Първо, машините ще вършат много неща вместо нас и няма да са свръхинтелигентни”, коментира той. Това би трябвало да бъде в наша полза, ако успеем да ги овладеем добре.

„Няколко десетилетия по-късно, те ще са толкова интелигентни, че биха могли да се превърнат в проблем. Съгласен съм с Елън Мъск и други по този въпрос и не разбирам как може да има хора, които не са разтревожени.”

Предупреждението дойде по време на участието на Гейтс в поредицата Ask Me Anything на Reddit, в която той се включва за трети път.

Някои технологии на Microsoft, като например дигиталният личен асистент Cortana, използват изкуствен интелект, за да предвидят и реагират на желанията на потребителите. По време на интервюто, Гейтс заяви, че работи върху подобен вид технология.

„Един от проектите, върху които работя с Microsoft, е Personal Agent, който ще помни всичко, ще помага за намирането на различни неща и ще следи подробностите, на които обръщате внимание”, пише той. „Идеята, че трябва да намирате приложения и да ги подбирате, докато всички те ви бомбардират с информация за най-новите версии – това е неудобен модел, който агентът ще промени. Той ще работи на всички видове устройства.”

Елън Мъск, Стивън Хокинг и много високопоставени лица от Microsoft са подписали петиция за изучаване проблемите на изкуствения интелект. И Мъск, и Хокинг наскоро споделиха мненията си за опасностите от този вид технология. Мъск го описа като „призоваване на демон” и като „най-голямата възможна екзистенциална опасност”, а Хокинг заяви, че изкуственият интелект може да бъде краят на човечеството.

 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66114
0.601996
CNY
10
2.49061
4.01508
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.20828
0.452841
RUB
100
2.81877
35.4765
USD
1
1.60275
0.623928