Бил Гейтс също предупреждава за заплахата от изкуствения интелект

Бил Гейтс също предупреждава за заплахата от изкуствения интелект

Бил Гейтс също предупреждава за заплахата от изкуствения интелект

Отначало, изкуственият интелект ще ни бъде в помощ, но с течение на времето ще стане „достатъчни силен, за да се превърне в тревога”, заяви Бил Гейтс в последното си Q&A интервю за Reddit, съобщава британският вестник Independent.

В отговор на въпроса дали свръхинтелигентните машини ще се превърнат в екзистенциална заплаха, Гейтс казва, че е „от лагера, който изпитва опасения от изкуствения интелект”.

„Първо, машините ще вършат много неща вместо нас и няма да са свръхинтелигентни”, коментира той. Това би трябвало да бъде в наша полза, ако успеем да ги овладеем добре.

„Няколко десетилетия по-късно, те ще са толкова интелигентни, че биха могли да се превърнат в проблем. Съгласен съм с Елън Мъск и други по този въпрос и не разбирам как може да има хора, които не са разтревожени.”

Предупреждението дойде по време на участието на Гейтс в поредицата Ask Me Anything на Reddit, в която той се включва за трети път.

Някои технологии на Microsoft, като например дигиталният личен асистент Cortana, използват изкуствен интелект, за да предвидят и реагират на желанията на потребителите. По време на интервюто, Гейтс заяви, че работи върху подобен вид технология.

„Един от проектите, върху които работя с Microsoft, е Personal Agent, който ще помни всичко, ще помага за намирането на различни неща и ще следи подробностите, на които обръщате внимание”, пише той. „Идеята, че трябва да намирате приложения и да ги подбирате, докато всички те ви бомбардират с информация за най-новите версии – това е неудобен модел, който агентът ще промени. Той ще работи на всички видове устройства.”

Елън Мъск, Стивън Хокинг и много високопоставени лица от Microsoft са подписали петиция за изучаване проблемите на изкуствения интелект. И Мъск, и Хокинг наскоро споделиха мненията си за опасностите от този вид технология. Мъск го описа като „призоваване на демон” и като „най-голямата възможна екзистенциална опасност”, а Хокинг заяви, че изкуственият интелект може да бъде краят на човечеството.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ