Британци направиха сапунени мехури, които служат като екрани

Британци направиха сапунени мехури, които служат като екрани

Британци направиха сапунени мехури, които служат като екрани

Изследователи от Бристолския университет са разработили машина за сапунени мехури, върху които се прожектират изображения, пише The Telegraph, цитиран от Фокус. Устройството, наречено SensaBubble, прави мехури с определен размер и честота, напълва ги с пара, която може да бъде ароматизирана, контролира движението им, проследява местоположението им и излъчва образи върху повърхността им.

Изображенията са нетрайни и изчезват, когато мехурът се спука, но ароматът от вътрешността им бавно се разпространява и оставя следа. 

Според учените технологията би могла да се използва в области като образование и игри, които провокират нов начин на мислене. Идеята им се основава на теорията, че слоевете от информация, доставени чрез различни сетива и за различен период от време, предизвикват интереса на потребителя по различен начин. Така той възприема информацията много по-пълно и има много по-голяма вероятност да я запише в дългосрочната си памет.

“Човешкото обоняние е мощно сетиво, но изследванията, които го проучват, не са много. Ние правим първата крачка в изследването на това как миризмите могат да се използват, за да се откроят в паметта и да оставят там дълготрайна следа”, посочва Срирам Субриманиан- професор, специалист по взаимодействието между човека и компютрите от Бристолския университет. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ