Екрани ще заместят прозорците в свръхзвуков самолет

Американската компания Spike Aerospace обяви планове да създаде свръхзвуков самолет, в който ще замести прозорците с фини екрани от вътрешната страна на стените. Камери ще записват външната среда около самолета, докато той лети, и ще излъчват картини на вътрешните екрани, които ще се наблюдават от пасажерите, обещава амбициозният проект. За него разказва Би Би Си.

Очаква се свръхзвуковият S-512 да бъде готов до 2018 г. В блога си компанията посочва, че за създаването на прозорци от този род е необходима допълнителна структурна подкрепа в конструкцията на самолета. Така летателната машина ще стане по-тежка, което си е същинско инженерно предизвикателство. Тези проблеми обаче можело да се преодолеят с използването на микрокамери и плоски екрани.

Планът е самолетът да бъде обграден от камери, фиксирани по него, и картината да се излъчва така, че пътниците да могат да намаляват яркостта й или да я сменят с излъчване от друг ъгъл, все едно че използват телевизор. Д-р Дарън Ансъл – експерт по комсонавтика и космическо инженерство в Университета на Централен Ланкашър коментира, че преживяването на хората в един такъв самолет определено би било по-различно, защото в него няма да влиза естествена светлина. Те ще се чувстват сякаш са в бъдещето, но до известна степен и все едно са в затворена, летяща метална тръба. Изграждането на система за сигурност на подобна машина би било доста трудно заради камерите по нея. Не е съвсем ясно и какво би се случило при проблем и блокиране на работата на някоя от тях, отбелязва експертът. 

Spike Aerospace е базирана в Бостън. Тя е създадена от екип инженери с опит в проектирането и изграждането на летателни машини. Очаква се футуристичният S-512 да струва 80 милиона долара. Той ще може да превозва 18 пътници. Компанията твърди, че самолетът ще лети от Ню Йорк до Лондон за 3 до 4 часа, вместо за 6-7, колкото са нужни днес за прелитането на разстоянието с Боинг. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ