Камера предсказва поведението на пешеходците

Камера предсказва поведението на пешеходците

Камера предсказва поведението на пешеходците

Инженери от японския производител на автомобилно оборудване Denso са разработили система, която може да различи и предвиди поведението на пешеходци, съобщава CNET, цитиран от Фокус. Технологията може да има мащабен ефект върху автомобилната сигурност и бъдещето на безпилотните автомобили.

Обработващ образите софтуер проучва кадрите, записани от камерите на колата, и извлича т.нар. “скрити данни”. Най-напред програмата разделя видеото кадър по кадър на неподвижни образи в много пластове. Това прави възможно откриването на ъгли, по които компютърът на колата се ориентира какъв тип пешеходец или обект стои пред автомобила.

Целта на разработката е да се създаде система, която може не само да определи посоката на движение и скоростта на пешеходците, но и кой от тях може да е възрастен или загледан в дисплея на смартфона си.

Новата технология ще даде възможност на производителите да интегрират в автомобилите системи, сигнализиращи водачите за пешеходци, които могат да пресекат пътя на колата. Автономните превозни средства пък биха могли да разбират по-добре различните опасности в обкръжаващата ги среда и да се придвижват безопасно по оживени градски улици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ