Компютър премина теста на Тюринг за първи път

Компютър премина теста на Тюринг за първи път

Компютър премина теста на Тюринг за първи път

Изкуственият интелект задмина нова граница. За първи път в историята компютърна програма успя да премине теста на Тюринг, съобщава британският вестник „Дейли Телеграф”.

Програмата е била наречена Юджин Густман, по името на 13-годишен ученик от Одеса. Тя е създадена с цел да имитира поведението и реакциите на момчето при комуникация със съобщения в реално време, или с други думи в чат. Дело е на двама руски и един украински компютърен специалист.

Тестът на Тюринг, който е преминала, носи името на британския математик, логик, криптоаналитик, информатик и философ Алън Тюринг, живял по време Втората световна война и приключил живота си трагично, след като е осъден за това, че е хомосексуалист. Алън Тюринг измисля теста през 1950 г. и го описва в документ, озаглавен „Изчислителни машини и разум“, започнат с изречението „Могат ли да мислят машините?”. Според него, ако една машина може да заблуди 30% от специализирано жури, че е човек, докато комуникира в чат, то тя се държи интелигентно и неотличимо от човека. Когато това се случи и този 30-процентен праг бъде преминат, по негово мнение идеята за мислещата като човек машина вече няма да бъде спорна и трябва да бъде приета.

В теста на Тюринг участват трима играчи. Единият комуникира с другите двама и опитва да открие кой от тях е реален човек и кой машина. Комуникацията става посредством текстови съобщения, които се разменят в продължение на пет минути. 

Програмата Юджин Густман, която го е преминала, е заблудила, че е ученик от Одеса 33% от комуникирали с нея членове на Британското кралско научно дружество в Лондон. Те са били жури на теста.   

Събитието е считано за начало на нова ера в изследванията на изкуствения интелект. То поставя важни въпроси за киберпрестъпността, защото става ясно, че интелигентните машини вече могат да се държат като човека и така да имитират някой друг или нещо друго, дори човек, на когото имаме доверие. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ