Президентът на България награди победителя в CodeIT

Президентът на България награди победителя в CodeIT

Президентът на България награди победителя в CodeIT

Рекорден брой участници - близо 200 души се включиха в тазгодишното издание на конкурса за програмиране  CodeIT, който се организира от "Мусала Софт". Победителите бяха наградени вчера в присъствието на президента на България Росен Плевнелиев на официална церемония в сградата на ЕСМИС (Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи"). Тази година  CodeIT се разрасна и реализира за първи път в международен формат. В състезанието  можеха да участват състезатели от цял свят.  За първи пътбе въвеведна и категория CodeIT Junior група за най-малките.

Първи в тазгодишното издание на конкурса стана украинецът Антон Райчук, който работи в швейцарското поделение на Google в Цюрих. Наградата му бе връчена от президента Плевнелиев.

Второто място завоюва 19-годишният Момчил Пейчев от Варна, а на трето място се класира 20-годишният Владислав Харалампиев от София с 11 точки. Първият победител в CodeIT Junior е Александър Георгиев.

"България има силни школи по програмиране и математика, а такива резултати не се постигат от днес за утре", заяви в приветствието си към участниците в конкурса президентът Росен Плевнелиев. Той подчерта, че държавата трябва да увеличи сериозно финансирането на центровете, които създават качествени ИТ кадри. "България винаги е била и ще бъде сила в информационните и комуникационните технологии", заявидържавният глава и призова младите програмисти да се развиват в родината си.

Тържествената церемония традиционно събра освен финалистите, представители на всички компании и институции, които помагат за организирането на конкурса. Сред тях са ЕСМИС, ФМИ (Факултет по математика и информатика) на Софийски университет, Технически университет – София, Българска асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ, Институтът по математика и информатика – БАН, Американска Фондация за България и Microsoft. Специален гост на церемонията бе една от световните звезди на програмирането - Пьотр Митричев (Петя) от Русия.

CodeIT е най-елитният частен национален конкурс по информатика в България както и най-старият частен конкурс по програмиране в света. Състезанието протича ежегодно в 6 задочни (провеждани online) и един финален присъствен кръг. Всеки задочен кръг представлява решаване на задачи от алгоритмичен или приложен характер, която се подготвя, тества и оценява от специално сформиран екип в "Мусала Софт" - CSLAB (Computer Science Laboratory). До големия финал достигат 12-те състезатели с най-добър резултат за сезона.

CodeIT се провежда без възрастови ограничения за участниците. Традиционно обаче в престижното състезание участват ученици и студенти с интереси в състезателното програмиране. Много от тях са настоящи и бъдещи медалисти от международни олимпиади. Този факт превръща CodeIT не само в престижно състезание за програмиране, но и в демонстрация за силата на българската школа в информатиката.Доказателство за авторитета на CodeIT е фактът, че от началото на настоящата година "Мусала Софт" спечели две престижни награди за инициативата. Конкурсът CodeIT бе отличен с второ място в категория „Инвеститор в знанието“ по време на XI Годишни награди за отговорен бизнес на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ). В началото на годината състезанието спечели и наградата на Българска асоциация за информационни технологии (БАИТ) в категория "Корпоративна и социална отговорност".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ