Триизмерно принтирани храни скоро ще се появят на пазара

Триизмерно принтирани храни скоро ще се появят на пазара

Триизмерно принтирани храни скоро ще се появят на пазара

Скоро на пазара ще се появят необичайни храни, създадени с помощта на 3D принтери, съобщава Darik News.

С тяхното разработване са се заловили немски учени от компанията Biozoon, които смятат да създадат т.нар. мека храна. Външно тя по нищо няма да се различава от обикновената храна, разликата обаче ще бъде в текстурата. Тя ще може да бъде консумирана, без да се дъвче. При това вкусът ще остава същия, независимо дали става дума за плод, зеленчук или месо.

Същността на новата технология е, че традиционни продукти и блюда ще се смелят, включително до желеобразно състояние, а след това ще се възстановяват с помощта на триизмерните технологии. Приготвената по този начин храна ще може да се съхранява във фризер и да се загрява в микровълнова печка, когато се наложи.

Новото изобретение е предназначено преди всичко за хора, които имат проблеми със сдъвкването и преглъщането на храната - примерно възрастните или страдащите от дисфагия (затруднение при преминаването на течности и твърда храна от гърлото към стомаха) Учените отбелязват, че при изготвянето на продуктите ще може да се отчитат индивидуалните потребности на хората - да се променя размерът на порциите, състава на питателните вещества, количеството витамини.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ