нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 неща, които няма да откриете в Google

Имаше времена, когато интернет бе тъмно място, изпълнено с изображения на насилие и порнография. Може би си ги спомняте. Световната мрежа бе създадена като технологично чудо от американците на базата на почва, изпълнена с притеснително съдържание.

От тогава минахме дълъг път. Днес в нея може да се открие всичко и да се купи почти всичко. Грубата й инфраструктура израсна и се превърна в ценност – основно човешко благо, от което никой на света не бива да бъде лишаван.

Човешко право.

Това се случи, защото търсачките я изградиха и създадоха доверие в нея. Става дума не само за Google и Bing. Днес има лента за търсене във всеки уебсайт и приложение. Без възможност за търсене, малко или много, интернет би бил безполезен. Търсенето в мрежата се превърна в толкова революционно за човечеството, колкото е двигателят с вътрешно горене.

В същото време технологията все още е в ранна детска възраст. Търсенето е схема от алгоритми за оценка на резултати според определени критерии. Няма достатъчно интелект, интуитивност на машината, интерактивност. Сега започва да се развива способността й да съдейства и да има поведение, сходно на това на човека.

Ще дойде време, в което всичко възможно, предлагано в света, ще бъде налично със задаване на въпрос на глас. С молба към машината. Дори тогава обаче, колкото и да е софистицирана технологията, ще продължи да ги има някои неща, които никой човек никога няма да може да открие в мрежата или в друг вид технологичен продукт. Това няма да спре хората да се опитват да ги открият, но ще бъде невъзможно.

Кои са тези неща?

• Физическa умора, след която човек става по-щастлив. Изтощението на тялото от бягането, планинарството, баскетболната игра, след което идва вълна от енергия и човек се пробужда. Никой геймър никога няма да се почувства толкова щастлив, колкото маратонеца.

• Вдъхновение. Колкото и туитове да се публикуват, те не биха имали силата да променят животи, каквато имат книгите, пиесите, събитията или срещата с друг човек.

• Любов. Определено има различни видове любов, но истинската човешка връзка – физическа и емоционална, е нещо различно. Тя просто е.

• Себе си. Можем да си съставим списък с хиляди блогъри, които обещават да ни помогнат със съвети да станем по-щастливи, по-успешни, по-страстни, да почувстваме вътрешната си сила. Но, истината е, че всеки от нас може да открие тези неща реално само чрез лично изживяване. И чрез обективно взиране в огледалото.

• Живот. Да имаме интернет личност не е равно на това да живеем. Всъщност, мрежата за мнозина е поредна зависимост, която ги разсейва от онова, което наистина има значение в живота им.

Стив Тобак в сп. Entrepreneur

още от Технологии