Българският паспорт се оказва изненадващ ключ към лесно пътуване

Българският паспорт се оказва изненадващ ключ към лесно пътуване

Българският паспорт се оказва изненадващ ключ към лесно пътуване

Бългаският паспорт се нарежда сред "най-мощните" в света, това показа класация на консултантска финансова фирма Arton Capital, пише Economic.bg.

Компанията създаде индекс от паспорти, който позволява на читатели по цял свят да видят къде се нарежда тяхната държава.

Главен критерии на ранкинга е колко лесно гражданите на различните държави могат да пътуват в различни краища на света само с паспорт, без визи или допълнителни документи.

Държавата ни се нарежда на 15-то място, заедно с Лихтенщайн. Българите могат да пътуват в 131 страни без виза или допълнителни документи, показва световният класация. Северната ни съседка Румъния се нареждана 17 с достъп до 128 страни по света.

 Класацията поставя паспортите на САЩ и Великобритания на първо място. Те дават достъп до 147 страни без виза. Франция, Южна Корея и Германия са на второ място, с достъп до 145 страни, следвани от Италия и Швеция. Дания, Сингапур, Финландия, Япония, Люксембург и Холандия се нареждат на четвърто място, а Швейцария е пета.

Напредналите икономики доминират в горната част на списъка. Хонг Конг е 11, а Аржентина и Израел се класират на 16-то място. Бразилия се нарежда 17-ти, 22-ри Мексико, 35-ти в Русия, и Китай 45-та.

Най-малко желаните паспорти според тази класация са от Соломоновите острови, Мианмар, Южен Судан, Сао Томе и Принсипи и палестинските територии. Те се нареждат в 80-то място и дават достъп до само 20 страни без предварителна виза.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ