Горивата поевтиняват, автобусните билети - не

Горивата поевтиняват,  автобусните билети - не

Горивата поевтиняват, автобусните билети - не

Заради поевтиняването на горивата повече хора ще пътуват за празниците с личните си коли. Цените на билетите на междуградските автобуси обаче няма да се променят. Такава е прогнозата на Нова телевизия.

Спадът на цените на петрола на световните пазари сваля цените на горивата през последните месеци и в България. Но не предизвиква чувствително поевтиняване на автобусните билети за пътувания в страната.

„Цената е много по-ниска при купуване на двупосочен билет, но тъй като се борим със сивия сектор в транспорта, няма как да намалим цените спрямо горивата", обясни Галя Топалова, изпълнителен директор на автобусна фирма.

„В дългосрочен план поевтиняването на горивата създава тревоги и за бюджета, защото ДДС, което влиза в бюджета, ще е по-малко", коментира Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

Сега горивата струват колкото преди 5-6 години. При среден разход 7 на сто, спестяваме по 20 лева ако искаме да стигнем от София до Варна или Бургас с личния си автомобил, или дори ако ни се наложи да прекосим България от Видин до Малко Търново или от Петрич до Силистра.

Експертите очакват цените на горивата да се задържат такива поне още шест месеца, до година. Не можем обаче да очакваме да пълним колите си с под два лева за литър бензин или с под лев, ако караме на газ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ