Европарламентът прие пакет от мерки в защита на туристите

Европарламентът прие пакет от мерки в защита на туристите

Европарламентът прие пакет от мерки в защита на туристите

Европейският парламент прие редици промени, които имат за цел да подобрят защитата на туристите, избрали пакетна почивка. Промените в законодателството целят да гарантират помощ за туристите, които не могат да се приберат от чужбина у дома заради фалит на туристическа агенция или на авиокомпания. Промените защитават туристите от рязко увеличение на цените на туристическите пакети или резки промени в часа на полетите и ясно дефинират правата им при „непредвидени” обстоятелства.

Сега действащите правила на ЕС в сферата на пакетните почивки датират от 1990 г. От тогава онлайн продажбите и нарастването на броя на евтините полети промениха значително начина, по който туристите планират и плащат за своите почивки. И днес много продавани онлайн почивки и екскурзии не са обхванати от законодателството и туристите рискуват да се озоват в ситуация, в която нямат ясни законови права.

Промените в директивата ще разширят определението за пакетни почивки, като включат в обхвата му повечето видове туристически пътувания, които представляват комбинация от различни елементи, като самолетни билети, настаняване в хотел и използване на кола под наем. Депутатите настояват също, че туристите трябва да бъдат изрично информирани преди сключването на договора, ако тяхното организирано пътуване не представлява пакетна услуга и не предлага същото ниво на защита.

Новите правила, одобрени с 610 гласа „за“, 58 „против“ и 13 „въздържал се“, ще гарантират, че:

  • Туристите ще могат да се приберат, ако организаторът на пътуването им фалира, докато са на почивка. Ако е възможно, пътниците трябва да могат да продължат пътуването си, преди да се приберат у дома.
  • Цените на предлаганите услуги могат да се повишат след подписването на договора само в изключителни случаи като например повишаване на цените на горивата или размера на данъците или таксите. Ако цената се повиши с повече от 8% (Комисията предложи 10%), пътниците трябва да  получат предложение за друга почивка или да им бъдат възстановени разходите.
  • След сключване на договора, организаторите на пътуванията няма да могат да променят значително (в рамките на максимум +/- 3 ч.) часа на полетите.
  • Ако пътниците са възпрепятствани да се приберат у дома навреме заради „неизбежни“ и „непредвидени“ обстоятелства като природни бедствия или терористична атака, туристическите фирми трябва да организират настаняване за тях при сходни условия с първоначалната резервация или алтернативно да заплатят за престой до пет нощувки до 125 евро за нощувка, ако не могат или не искат да направят необходимата резервация.
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ