Масовият фалит на туроператори в Русия се разследва

Масовият фалит на туроператори в Русия се разследва

Масовият фалит на туроператори в Русия се разследва

От началото на лятото досега седем руски туристически агенции обявиха невъзможност да изпълняват задълженията си пред клиентите си. Закритите компании са „Нева”, „РВ Мир”, „Експо-тур”, „Идеал-тур”, „Лабиринт”, „ИнтАер” и „Нордик Стар”. Най-много са потърпевшите от фалита на компанията „Лабиринт”, която е изпратила в чужбина близо 65 хиляди души.

Следствената комисия на Русия започна углавно разследване за измама срещу пет от фалиралите туроператори заради незаконни финансови операции. Обект на разследването са компаниите „Лабиринт”, „РВ Мир”, „Идеал-тур”, „Нева” и „Експо-тур”. В същото време започват проверки относно преустановяването на дейността и на останалите две туристически компании - „ИнтАер” и „Нордик Стар”.

В рамките на две седмици руското правителство ще подготви нови закони за туристическата индустрия, предаде "Фокус". Руският вицепремиер Дмитрий Козак е провел съвещание, на което е бил обсъден масовият фалит. В хода на срещата вицепремиерът е поръчал в рамките на две седмици да бъдат подготвени изменения в действащото законодателство в сферата на туризма. В тази връзка министерството на културата предлага да се засили регулацията в туристическия сектор. Според руски медии не е изключено в резултат на промените на пазара да се появи нов регулиращ орган.

Днес руската туристическа асоциация „Турпомощ” ще организира курсове за евакуирането на клиентите на фалиралия туроператор „ИнтАер”, които летуват в Гърция. Според данните на компанията най-много нейни клиенти се намират в Гърция, откъдето днес ще бъдат извършени седем авиокурса за връщането на руските туристи у дома. Основните дестинации, с които работи туроператорът „ИнтАер”, са Италия, Испания, ОАЕ, България, Гърция, Индия, Тайланд и Шри-Ланка. Около 500 клиенти на компанията се намират в чужбина.

Днес ще бъдат извършени и няколко обединени полета за връщането на клиентите на закритите руски туроператори „Лабиринт” и „ИнтАер” от Гърция, Испания, Тунис и България. Според туристическата асоциация на Русия близо 8000 клиенти на „Лабиринт” все още са зад граница. В периода 2-6 август асоциацията „Турпомощ” е организирала евакуацията на 9,5 хиляди руски туристи.

Около 30 клиенти на руската туристическа компания „Нордик Стар”, която в сряда обяви, че спира дейността си, са в чужбина, а други 50 вече са закупили пакет за бъдещата си почивка. „Нордик Стар” е малка компания, която организира почивки в Норвегия. Тя обаче не присъства в регистъра на руските туроператори, поради което асоциацията „Турпомощ” не може да окаже съдействие на нейните клиенти. Все пак се смята, че туристите разполагат с билети, с които безпрепятствено ще се завърнат в Русия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ