Модернизирането на летища Варна и Бургас повишава конкурентоспособността ни на глобалния туристически пазар

Модернизирането на летища Варна и Бургас повишава конкурентоспособността ни на глобалния туристически пазар

Модернизирането на летища Варна и Бургас повишава конкурентоспособността ни на глобалния туристически пазар

 “Фрапорт Туин Стар“ предоставя на пътниците съвсем ново преживяване по време на престоя им преди полет - удобно, вълнуващо и с грижа към детайла, казва Алета фон Масенбах, главен изпълнителен директор на компанията

- Госпожо Фон Масенбах, “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” e сред най-големите инвеститори в България. Какъв е приносът на дружеството към транспортния и туристическия бранш и към бизнеса в регионите, където работи компанията?

- „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ бе избран да модернизира и развива летищата във Варна и Бургас. От 2007 г. до момента в развитието на двете летища – врати към Българското Черноморие, компанията е инвестирала над 320 млн. лева. Инвестицията ни в изграждането на два нови пътнически терминала на летище Варна и летище Бургас е от голямо значение за развитието на бизнеса и особено на туризма в България. Като цяло можем да говорим за мултиплициращ се ефект. Над 1000 души бяха заети в процеса на проектирането и строителството, като изграждането и оборудването осигуриха поръчки на редица малки и средни фирми. Заедно със строителството на новите терминали и свързаните с тях инфраструктурни проекти се осъществиха и други проекти, като изграждане на нова водоснабдителна и енергоснабдителна система, колектор за събиране на дъждовна вода и др. Всички тези строителни дейности изискваха много работна ръка, и то в момент, когато Черноморският регион не предлага много свободни работни места, тъй като заетостта тук традиционно е свързана с летния туристически сезон. Дори откриването на терминалите даде работа за фирмите от региона. От друга страна, имаме положителния ефект върху туристическата индустрия, както и нови възможности за бизнес в новите терминали. Повишаването на конкурентоспособността на България на глобалния туристически пазар е от съществено значение. Ние сме много ангажирани към това да бъдем част от генералния план на българския туризъм и вече допринасяме за това с отлични услуги и инфраструктура на конкурентни цени, обслужвайки началната и крайната точка на пътуването.

Всичко това бе високо оценено и през 2013 г. компанията получи много награди за своите инвестиции в новите пътнически терминали.

- Реализирахте сериозна инвестиционна програма на летищата във Варна и Бургас, кажете нещо повече за инвестиционния подход и проекти през последните 2 години?

- Строителството на новите пътнически терминали започна през декември 2011 г., като в проектирането, строителството и необходимата инфраструктура бяха инвестирани над 150 млн. лева. Модерните съоръжения бяха официално открити през 2013 г., работят с нови технологии и предлагат едно още по-добро преживяване за пътниците. Двете летища предлагат атрактивни търговски зони на площ от над 2300 кв.м, включващи известни световни марки, български базар, уникални и популярни по цял свят заведения за храни и напитки, удобни открити пространства. Една година преди завършването на новите пътнически терминали „Фрапорт Туин Стар“ успешно завърши друг важен за икономическото развитие на региона проект – пистата на летище Варна бе напълно обновена и въведена в експлоатация през 2012 г. Проект, в който инвестирахме 40 млн. лева. Преди началото на активния сезон тази година бе завършен друг важен инвестиционен проект – ВИП зали с уникален дизайн посрещат вече пътниците на летище Варна и летище Бургас. Изключителната атмосфера ги прави идеални за почивка, освежаване, за похапване или работа, или дори само като възможност за релакс преди полет.

- Как новите терминали повлияха върху развитието на летищата?

- Още през първата половина на 2014 г. летищата във Варна и Бургас предложиха нови линии. Във Варна „Ер Сърбия” - националният превозвач на Сърбия, откри редовна линия до Белград. По същото време и Турските авиолинии започнаха да изпълняват редовни полети между Варна и космополитния град, международен хъб Истанбул. Летище Бургас посрещна нова линия до руския град Череповец. Оптимисти сме и за идващата 2015 г. Очакваме отново да отбележим ръст на пътниците, да започнем да работим с още нови клиенти във Варна и Бургас.

- „Фрапорт Туин Стар” е компания със солидни основи в авиационния бизнес – как успявате да удовлетворите очакванията на пътниците и кои са най-важните ви цели в това отношение?

- Следвайки добрите практики във „Фрапорт Груп”, стартирахме кампания за повишаване качеството на обслужване на летище Варна и летище Бургас. Нашите клиенти са от огромно значение за нас и затова програмата We Care, която създадохме, бе въведена като част от стремежа ни да постигнем максимална степен на удовлетвореност на клиентите. Кампанията цели да привлече всички служители в процеса на подобряване преживяването на пътниците в съответствие с основните ценности на компанията. Различни награди за добре свършена работа и бюлетини със служители на седмицата насърчават хората ни да участват активно в кампанията. Ние се стремим да предоставим на пътниците съвсем ново преживяване по време на престоя им на нашите летища - удобно, вълнуващо и с грижа към детайла.

- Планирате ли други инвестиции?

- Новите терминали са най-видимата инвестиция, но ние имаме много повече на двете летища. „Фрапорт Туин Стар“ вече инвестира повече от 165 млн. евро в развитието на летищата и продължаваме да следваме нашата инвестиционна програма за следващите няколко години. Ще инвестираме в рехабилитацията на перона за въздухоплавателни средства, както и пътеките за рулиране във Варна и Бургас, а инвестициите в техника са непрекъснати. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ