Морските курорти се готвят за невиждан досега отлив на туристи

Морските курорти се готвят за невиждан досега отлив на туристи

Морските курорти се готвят за невиждан досега отлив на туристи

Родните морски курорти се готвят за невиждан досега отлив на туристи. Данните са повече от тревожни, признават хотелиери. Предварителните резервации сочат, че руските туристи ще бъдат поне два пъти по-малко в сравнение с минали години. Хора от бранша очакват спадът да е дори до 90 на сто.

"Със сигурност ще има хотели, които ще отворят само за 30 дни в пика на сезона", коментира Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, цитирана от „Стандарт”. Над 50% спад в ранните резервации от Русия отчитат туроператорите.

Отливът на руски туристи може да доведе до куп фалити на хотели. Много ще пострадат и туристическите фирми, защото те също печелят почти изцяло от руския пазар.

Западните туристи идват чрез големите чужди туроператори, които се договарят директно с хотелите. На този пазар катаклизми към момента няма. Ранните записвания от скандинавските страни и Западна Европа са същите. Данните сочат, че очакваният срив ще дойде именно от руския пазар.

Заради липсата на туристи хотелиерите в Слънчев бряг обявиха двойно по-големи отстъпки за ранните записвания. Дори и този трик обаче не успява да напълни хотелите. "До миналата година летовниците, направили резервация до края на март, ползваха 10-15% отстъпка от пакетните цени за почивка. Тази година сме обявили отстъпки от цели 30%. Те са валидни за ранните записвания, направени до 31 март. Това обаче не е добра тенденция, защото рискуваме да копираме модела в Турция. Там години наред хотелите даваха големи отстъпки. Когато обаче се правят такива големи намаления, хотелиерът не може да инвестира в реновирането на базата, защото няма средства. Което пък води до падане на качеството на продукта и се влиза в омагьосан кръг", коментира Елена Иванова.

Хотелиерите в курорта все още не са решили дали ще удължат промоциите за ранни записвания и през април и май. Това ще стане ясно в началото на следващия месец. Предварителните нагласи са отстъпките да са в рамките на 10%.

Също толкова трагична с руските туристи е и картината по Северното Черноморие. За хотелите с най-висока категория ранните записвания са до края на месеца, а за базите на втора и трета линия с по-малко звезди срокът е удължен до края на април. Над 50% спад на братушките показват анализите, коментира експертът в туризма и преподавател в Икономическия университет във Варна доц. д-р Стоян Маринов. Според него ранните записвания за руските туристи трябва въобще да ги забравим. Ако направят резервации братушките, това ще е в последния момент - 13-14 дни преди почивката.

Хотелите вече започнаха надпреварата с бонуси особено в предсезонния период - за май и юни. Намаленията за тях може да стигнат и до 30% от цените, а някои хотели са с оферти - плащаш една седмица, почиваш две, което означава ваканция на половин цена. Освен за безплатни нощувки отстъпки се правят и за семейства с две деца, като едното почива гратис. Когато нещата вървят зле, се стига до намаления, които са много по-големи от предварително обявените за сезона, каза доц. Маринов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ