Най-посещаваните градове в света

Най-посещаваните градове в света

Най-посещаваните градове в света

За трети път през последните четири години Лондон зае първото място в списъка от предпочитани дестинации от международните пътници според годишното проучване MasterCard Global Destination Cities Index, което беше обявено днес. За четвърта поредна година индексът класира най-посещаваните 132 града в света.

В челната петица са още Банкок, Париж, Сингапур и Дубай, при които се наблюдава значително увеличение на международните пътници в резултат на растящата средна класа, иновациите в сектора на луксозните пътувания и нарастващата нужда от бизнес пътувания. Индексът също показва, че този растеж ще продължи благодарение на повече технологии и инструменти за сътрудничество в помощ на бизнеса.

Според проучването Лондон ще посрещне 18.7 милиона международни пътници през 2014 г. Очакваните посетители в останалите градове от челната петица са:

Банкок – 16.42 милиона

Париж – 15.57 милиона

Сингапур – 12.47 милиона

Дубай – 11.95 милиона

„Индексът показва трайна голяма необходимост и интерес към пътуванията по въздух - както с бизнес, така и с лична цел“, коментира Ан Кернс, президент „Международни пазари“, MasterCard. „Посочените тази година най-популярни международни дестинации подчертават постоянното значение на градовете като бизнес, културни и икономически центрове. И точно тук се включваме ние. Всеки ден ние помагаме на потребителите и бизнес организациите да вземат максималното от наличните възможности за пътуване, включително безопасен и сигурен начин да платят, независимо къде се намират по света.”

Що се отнася до България, по-голямата част от гражданите планират да пътуват в страната през 2014 г. според последните резултати от годишното изследване на MasterCard MasterIndex България, което се провежда сред активните картодържатели в страната - 45% от тях планират да пътуват в чужбина тази година, което е увеличение от 13% в сравнение с предишното изследване MasterIndex от началото на 2013 г.

30% възнамеряват да изкарат ваканцията си в чужбина, а Гърция е най-популярната дестинация (31%). Гърция се класира доста преди останалите четири най-популярни дестинации - Турция (18%), Великобритания (13%), Германия (10%) и Италия (9%).

Проучването очертава и няколко ключови тенденции:

Азия и Тихия океан – Този регион е дом на половината от най-предпочитаните десет дестинации, като Сеул стига до това място за първи път.

Европа – Тази година 67% от международните посетители в Лондон са от други европейски градове – знак, че икономиката на Европа става по-силна.

Латинска Америка – Лима запази позицията си от 2013 г. на най-бързо растящия град, като за първи път се нареди на първо място в Латинска Америка.

Близкия изток и Африка – Дубай е един от най-бързо растящите градове от челната десятка и на път да задмине Париж и Сингапур през следващите пет години.

Северна Америка – Регионът се развива сравнително последователно от създаването на индекса, като се очаква Чикаго да стане най-бързо развиващият се американски град тази година.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ