Приходите от туризъм надхвърлят 6 млрд. лв.

Приходите от туризъм надхвърлят 6 млрд. лв.

Приходите от туризъм надхвърлят 6 млрд. лв.

Приходите от туризъм в България възлизат на над 6 млрд. лв. Заетите в сектора са близо 37 хиляди души, а делът на бранша в българската икономика, произвеждан директно и индиректно, е около 14%. Това разкри  министърът на туризма Николина Ангелкова.

„С последователни действия тези числа могат да нараснат още повече”, посочи министър Ангелкова,  цитирана от БТА.

„В световен мащаб данните на Световната организация по туризъм показват, че през 2014 година близо 1,4 милиарда души на планетата са пътували в чужбина с цел туризъм”, отбеляза министърът. Това по думите й са 51 милиона пътувания повече в сравнение с предходната година.

„У нас усилията са насочени към подобряване на рамковите условия за туристическата индустрия чрез промени в Закона на туризма, повишаване на капацитета и конкурентоспособността на туризма, изграждане и развитие на отговорен туризъм”, каза Ангелкова. Тя определи като приоритет поддържането на необходимата инфраструктура и създаването на специални финансови механизми за това, както и диверсифицирането на туристическата индустрия.

Развитие на отговорен туризъм, създаване на силни регионални брандове и превръщането на страната в целогодишна разпознаваема туристическа дестинация са сред другите важни задачи, които Министерството на туризма си поставя. „Фокусът на туризма през тази година е културноисторическото наследство”, посочи Ангелкова. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ