Ръст на руските туристи у нас

Ръст на руските туристи у нас

Ръст на руските туристи у нас

През изминалата година с 4,1% се е увеличил туристопотокът от руски туристи у нас спрямо 2012 г., но само за месец януари отчитаме ръст от 15%. Това показва, че гостите ни от Русия все повече оценяват разнообразието на климата, туристическите атракции и продукти, които предлага страната ни, заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев в рамките на туристическото изложение "Интурмаркет" в Москва, Русия.

„Отчетеният ръст на руски туристи към България през месец януари се обяснява с изключително доброто брандиране на страната ни като туристическа дестинация. През последните шест месеца променихме визията на българския туризъм на световния пазар, като наложихме целево присъствие и подход към конкретните пазари и потребностите на клиентите там”, Обясни зам.-министър Ботев.

„Считам, че с това, което постигнахме досега, и програмите, които предстоят, ще доведем докрай устойчивото развитие на туризма. Боровец и Пампорово са се наложили като известни туристически брандове”, категоричен бе той.

Положителните данни от месец януари показват също, че за руските туристи България не е само топло море, а и желана ски дестинация. Страната ни е 4-та в класацията на зимните дестинации в Европа.

„Динамизирането на сферата на туризма в страната ни се дължи и на проактивната политика, която провежда в момента правителството. Резултат е възстановяването и  работата по разкриване на нови консулски служби в Русия с цел да бъдат привлечени повече руски туристи от регионите във вътрешността на страната, желаещи да посетят България. Предстоящо е възстановяването на консулската служба в Екатеринбург”, каза още зам.-министърът.

По думите му се разглежда и възможността за разкриване на нови  три консулски служби, като на преден план стои въпросът за Новосибирск.

„Ключов въпрос за осигуряването на по-голям поток от руски туристи, желаещи да посетят България, са транспортните и най-вече самолетните връзки. Има голямо желание от руски компании, които обслужват групи от  вътрешността, да им бъде предоставена възможност за директни полети до летищата по Черноморието и в градовете София и Пловдив. По този въпрос руските колеги са изключително активни и очакват отговор от България”, допълни зам.-министърът.

По думите на Бранимир Ботев България се очертава с възходящ тренд в сектор туризъм.” Тази индустрия е структуропределяща за икономиката на страната ни, генерирайки 13,6% от БВП и над 3 млрд. евро директен приход. През 2013 г. над 7  милиона туристи са посетили  България, като 10% от тях са от Русия”, заяви Бранимир Ботев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ