Ски патрули ще следят за безопасността по пистите

Ски патрули ще следят за безопасността по пистите

Ски патрули ще следят за безопасността по пистите

От следващия активен зимен сезон всеки лифт оператор ще има ангажимент да създаде ски патрул, който да следи за безопасността по пистите и да оказва първа помощ при инцидент. Това съобщи министърът на туризма Христина Ангелкова след днешното заседание на правителството. На него бе приета специална наредба, която регламентира и уеднаквява изискванията за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България. Промените, заложени в нея, се чакат от бранша от две години и ще влязат в сила от следващия зимен сезон. 

В патрулите по пистите ще бъдат включвани хора, които освен умения да карат ски, са преминали курс за оказване на първа долекарска помощ. Те ще носят отличителни униформи и ще следят както за поведението на скиорите, така и за маркировката на пистата. В техните правомощия е да отправят предупреждения към лицата, които не спазват правилата за безопасност, като имат право да отнемат или деактивират картата им за съоръженията. При необходимост ски патрулите могат да сигнализират и на органите на МВР, поясни министър Ангелкова.

 

От октомври тази година ски пистите у нас  ще се класифицират според тяхната сложност в зависимост от характера и профила на терена с използването на зелени, сини, червени и черни знаци. Въвели сме еднакви знаци за опасност, които ще бъдат задължителни за всички курорти, по всички ски писти, като обезопасителните мрежи, които ще бъдат изисквани, така и еднакви указателни табели на входа на всяка писта, за да могат всички, и скиорите, да бъдат максимално информирани”, посочи министър Ангелкова.  

Контролът ще се осъществява от кметовете по места, предвидени са и глоби за неизпълнение. „За концесионерите и собствениците на писти ще има индивидуални административни актове за установяване на нарушение, размерът обаче все още е неясен”, допълни министър Ангелкова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ