София облекчава издаването на туристически визи за руснаци

София облекчава издаването на туристически визи за руснаци

София облекчава издаването на туристически визи за руснаци

Предприети са мерки за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи и за компенсирането му от други пазари, съобщи Министерството на туризма.

Министерството на външните работи е договорило през февруари облекчени процедури за издаване на визи за руските граждани. Облекченията важат и за Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия.

МВнР е заявило, че има готовност визите да бъдат издавани за срок от до 3 дни, във връзка с очаквания интерес към т.нар. „last minute” почивки.

Проучва се и възможността за допълнителни облекчения за издаване на визи за трети страни - въпросът е бил поставен от министър Николина Ангелкова и пред комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството на ЕК Димитрис Аврамопулос.

София обсъжда активно с Европейската комисия и създаването на чартърна програма, която да се прилага в крилата на сезоните (за летния сезон в месеците март-април-май, а за зимния: октомври – ноември).

Министерството припомня, че България започна рекламна кампания на страната по четирите паневропейски телевизии (Eurosport, DiscoveryChannel, Euronews, National GeographicChannel), която е на обща стойност от около 2,5 млн. евро без ДДС и се финансира по ОП „Регионално развитие“.

Очакванията са всичко това да доведе до увеличение от редица други пазари, които да компенсират спада от Русия. Прогнозите са за ръст от около 5% от Германия. От Австрия се очаква засилен интерес и нов ръст от около 40%. За Литва, Латвия и Молдова прогнозите показват над 40% увеличение. По данни от туроператори се очаква ръст на туристите от Полша  с 6-7%, на туристите от  Чехия с 5-6%, съседните балкански страни: Турция – около 15%, Гърция – около 15%, Сърбия – около 2-3% ръст, Македония-около 3% ръст. Положителни са прогнозите и за пазарите Франция (ръст от около 4-5%), Израел (над 10% ръст), Белгия и Словакия (около 20% ръст),Скандинавски страни (ръст от около 3%).

Подобни са резултатите и от вече приключващия зимен сезон, където въпреки спада от около 15 хил. руски туристи, общо се отчита ръст от над 9% или 80 000 туристи повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Министерството на туризма.

На фона на данните за миналата година и прогнозите за тази, представители на туристически бранш протестираха вчера срещу отлива на руски туристи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ