Работа вкъщи или работа в офиса?

Работа вкъщи или работа в офиса?

Работа вкъщи или работа в офиса?

Наясно сме, че пътуването до работното място е лошо за нас: лошо за нашето здраве, за нашия портфейл и най-вече за нашите нерви. Въпреки това, не сме се замисляли, че пътуването до работното място може да бъде лошо и за нашите взаимоотношения. Според едно скорошно шведско проучване, при тези, които всеки ден пътуват над 45 минути до работа и обратно, рискът от развод се увеличава с 40%. Цифрита е стряскаща, но е логична. В края на краищата това време е за сметка на времето, което може да отделите на половинката си, на децата си или пък просто да излезете на отморяваща разходка кучето. Накратко, пътуването може да ни лиши от основните удоволствия на живота.

Висш мениджър от голяма инвестиционна банка споделя откровено:"Пътувам с обществен транспорт общо 4 часа на ден. Още преди да стигна до работа, аз съм в лошо настроение. Не говоря с никого, освен ако нямам за какво. В края на деня игнорирам всички социални покани от колегите си, за да се прибера по-рано", разказва банкерът Джей Б.

Могат ли хората в активна възраст да се справят със стреса и негативните последствия от дългото пътуване до работа? През 2010 г. изследване на IBM Commuter Pain разкри, че през последните три години, задръстванията са се влошили в 20 големи градове, включени в проучването.

Изследване сред 8,000 шофьори показва, че те са с повишени нива на стрес и гняв, както и нарушена годишна работна производителност. Освен това, огромното мнозинство от тях биха предпочели да работят по-дълго в офиса отколкото да страдат от дълго пътуване. С всички негативни последици, свързани с пътуването дистанционната работа може би ще се окаже най-ефективното решение на този задълбочаващ се проблем. Въпреки това, проучване за гъвкавата работна ангажираност, направено от базираната в САЩ, Johnson Controls ни казва друго. То е обхванало участници от шест континента и 33 страни, а констатациите са изненадващи.

В сравнение с резултатите от първото подобно проучване, проведено през 2002 г., Johnson Controls открива 150% увеличение на физическо присъствие в офиса, в сравнение с работата от разстояние. Докладът показва, че този резултат има съществена връзка с глобалната рецесия. Във времена на несигурност и нестабилност работата, при която работодателите ви виждат всеки ден, се оказва желана. В самия доклад 85% от хората също така казват, че тяхната основна мотивация да отиват в офиса е да се срещат с други хора.

Така че бихме могли да заключим, че голяма част от нас са склонни да търпят несгодите на дългото пътуване, защото предпочитат да бъдат в офиса, да се срещат с хора и да си сътрудничат с колеги. В този извод се крие и отговорът как да се елиминират негативните последици от дългото пътуване – създаване на среда, в която хората да се социализират. Усещането за удовлетвореност в работата в крайна сметка зависи най-вече от социалното взаимодействие и приятелската комуникация, която може да компенсира недостатъците на транспорта.

Ема Мюри за Management Issues

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ