нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бизнесът обича смелите

Ако сте работили в какъвто и да е бизнес, вероятно сте чували репликата: "Това няма как да стане!". За да се откроите, понякога трябва да нарушите някои правила. Трябва да измислите уникални начини да продавате на пазара вашия продукт и да имате смелостта да опитате нещо ново, а също и да преодолеете отказите, пише Бари Фарбър за Inc.com

Ако ви липсва доза увереност, пробвайте с някоя от тези идеи:

1. Не слушайте какво казват другите

Когато публикувах автобиографията на шампиона по скейтборд Анди Макдоналд стана ясно, че тя ще излезе по едно и също време с новия роман за Хари Потър. От издателството ми казаха, че ще е много трудно да се организират каквито и да е промоции, защото цялото внимание на магазините е насочено към Хари Потър. Въпреки това се обадих на пет от най-добрите книжарници и от всяка от тях казаха, че биха искали да направят промоция на книгата с раздаване на автографи от автора. Защо тогава първата реакция на издателството беше, че няма как да стане? Защото просто ги беше страх или пък нямаха желание да вдигнат телефона, за да попитат хората.

2. Провеждайте лични срещи

Когато някой ви каже, че нещо е невъзможно в писмен вид, не се отказвайте. Поискайте лична среща с човека, който стои зад този отказ. Личният контакт е в основата на много постижения. Лесно е да си стоите в офиса и да получавате откази. По време на личния контакт може да откриете, че причината, поради която ви отказват е много различна от това, което мислите. Очи в очи, препятствията могат да бъдат преодолени по-лесно. Затова следващия път, когато получите като отговор: „Това няма как да стане“ по мейла или по телефона, съберете кураж и идете да говорите с отсрещната страна лично.

3. Вижте скритите възможности

Случвало ли ви се е да получите отказ и впоследствие да се роди друга идея, която обаче не предлагате от страх? Грешка! Бизнесът обича смелите. Не се страхувайте да предлагате. Когато ви окажат, постарайте се да разберете какви са причините и открийте в тях бъдещите възможности. Когато една врата се затвори, друга се отваря, нали така? Когато отсрещната страна е смутена от предложението ви или откровено не го харесва, разберете защо. Понякога става въпрос за дребни детайли, които лесно могат да бъдат поправени. Най-сполучливите сделки невинаги стават от първия път.

още от Управление