Да се отмени ръкостискането!

Брофист

Ръкостискането се е превърнало в толкова неотменна част от света на бизнеса, че е трудно да си представим делова среща без него. Има обаче сериозни аргументи в полза на позицията, че то е останка от миналото, която може би най-после трябва да бъде отменена. В тази статия ще ви разкажем защо.

Ръкостискането се споменава за пръв път в произведението на римския поет Овидий „Метаморфози“ през 2 г. от н.е. Смята се, че именно около този период се е зародил обичаят хората да си стискат ръцете в знак на взаимно уважение.

„Те срещнаха се и старикът стисна

десница със десницата си;

при добра поличба

започна разговорът.“

Дотогава жестът да се поздравява с разтворена длан е намеквал за това, че човекът не носи оръжие и следователно е миролюбиво и приятелски настроен.

Днес обаче влагаме в такива поздрави съвсем друг смисъл. За нас ръкостискането е преди всичко приветствие. Науката обаче хвърли любопитен поглед и към този на пръв поглед безобиден обичай и доказа, че за нас е по-добре да го избягваме.

Проучване, проведено от катедрата по биология към университета „Аберистуит“ във Великобритания показа, че при ръкостискане се предават много повече бактерии, отколкото при повечето други ежедневни контакти с хората. И ако след такъв поздрав следва например делови обяд – какъвто често е случаят – рискът да се нахраним с чуждата мръсотия става наистина много голям.

По време на експериментите доброволци с идеално почистени ръце неколкократно се здрависали помежду си по различни начини – с класическото стискане на дланта, с пляскане („Дай пет!“) или с така наречения „брофист“, когато двама души чукват леко кокалчетата на юмруците си едни в други.

Най-безопасен от трите варианта се оказал брофистът. При него си предаваме няколко пъти по-малко бактерии, отколкото при нормалното ръкостискане. Разбира се, той не е подходящ за официално представяне, но в такива случаи обикновено няма нищо неучтиво в това просто да кимнем на човека срещу себе си и да се усмихнем приветливо.

Всеки ден отделяме толкова време и усилия за личната си хигиена, отделяме пари за сапуни и дезинфектанти, които да ни пазят от болести и неприятни реакции – значи може би си струва да се откажем и от този нехигиеничен навик, смятат учените.

Да, в много отношения това е революция. Трудно е да си представим ситуация, в която някой ви подава ръка, а вие гнусливо се отдръпвате от нея. В такъв случай ще са нужни доста обяснения. Но поне в приятелска обстановка спокойно можете да преминете на все по-популярния брофист – това дори се смята за готино в модерните съвременни офиси.

По материали от LifeHacker

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ