Затвори

Защо американският мениджмънт управлява света?

В продължение на десет години, екип от Harvard Business School, London School of Economics, McKinsey&Company, и „Станфорд“ систематично анкетира глобалното управление. И стига до заключението, че  американските фирми са сред най-добре управляваните в света. Това не беше резултатът, който ние, европейските учени очаквахме, признават изследователите и споделят "разработихме инструмент за измерването на управленските практики в оперативното управление, мониторинг, цели и управление на хората. Изследвахме над 10 000 фирми в 20 страни. Това ни позволи да създадем първата глобална база данни на управленските практики."

Ето някои от изводите, които обясняват на какво се дължи хегемонията на американския мениджмънт

Добре управляваните фирми изпреварват лошо управляваните си конкуренти

Не е изненада, че организациите с по-добро управление масово са по-успешни от по-дезорганизираните си конкуренти. Те правят повече пари, растат по-бързо, имат много по-високи стойности на фондовия пазар и оцеляват по-дълго.

Векът на американския мениджмънт

Когато става въпрос за цялостното управление, американските фирми превъзхождат всички останали. Това господство на САЩ се среща в производството, търговията на дребно и здравния сектор. Но интересното е, че липсва във висшите училища. От друга страна, развиващите се страни като Бразилия, Китай, Индия са на дъното на класациите за управление. Южноевропейските държави като Португалия и Гърция изглежда имат управленски практики, съвсем малко по-добри от тези на повечето развиващи се страни. В средата са страни като Великобритания, Франция, Италия и Австралия, които имат разумни, но не и брилянтни управленски практики.

Каква е тайната на успеха на управлението?

Една от най-големите отлики в национално установените модели на мениджмънт е промяната в управлението на хората. Американските фирми са безмилостни към бързото възнаграждаване и развитие на добрите служители, а също и по отношение на преквалификацията или отстраняването на лошите служители. Причините са три.

   1. В САЩ има по-строги нива на конкуренция. Големите и отворени пазари в САЩ генерират бързо управление на развитието, който позволява само на най-добре управляваните фирми да оцелеят.

   2. Човешкият капитал е важен и ценен. Америка традиционно изпраща голяма част от населението си в елитни колежи в сравнение с други нации.

   3. Америка има много гъвкав пазар на труда. Американските фирми много по-лесно назначават и уволняват служители.

Какви поуки да си извадят другите, които искат да се изкачат на върха на класирането?

Отговорът не е всички компании да бъдат „повече американци“, а по-скоро да прилагат повече от американските най-добри практики. Във всички страни, организациите, които правилно стимулират талантливите си работници, независимо дали чрез насърчаване, заплати или други възнаграждения, превъзхождат другите. Ако фирмите прилагат тези техники, ще намалят съществуващите пропуски, ще пожънат огромен растеж, печалби и рентабилност.

Разбира се, в управлението има и много интересни примери, които обясняват и отрицателните модели. Много от китайските фирми например дори не наемат мениджъри, които владеят езика на служителите или работниците. Както можете да си представите, това не може да породи сплотяващото чувство на взаимна подкрепа между ръководството и персонала.

Никола Блум, Ребека Хомкис, Рафаела Садун, Джон ван Рийнен за Harvard Business Review

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66922
0.599082
CNY
10
2.50928
3.98521
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23286
0.447856
RUB
100
2.74056
36.4889
USD
1
1.58894
0.62935