Къде съм и къде искам да бъда?

Къде съм и къде искам да бъда?

Къде съм и къде искам да бъда?

На прага на новата година, да отделим малко време и да си зададем правилните въпроси. С тях най-добре ще преценим къде сме и къде искаме да бъдем. Предлагаме ви нашия набор от въпроси, които надяваме се, че ще са ви полезни в бизнеса.

1. Откъде идвам?

Преди да гледате напред, хубаво е да се обърнете назад. За добро или за лошо историята се повтаря. Ако правите това, което сте правели преди, то най-вероятно ще получите това, което сте получавали. Ако не сте били доволни и асо разчитате само на миналото със сигурност ще изоставате в бизнеса си. Трябва да сте абсолютно наясно какви са вашите цели и приоритети, да знаете къде трябва да бъдете и как да стигнете там.

2. За какво отделям най-много време, енергия и средства?

Когато сте много заети с оперативни дела понякога пропускате голямата картина. Продуктивната работа означава резултати. Допуснали ли сте хора от екипа ви или клиенти да ви отклонят от целите и приоритетите ви? Отделете си нужното време да се концентрирате върху най-важното. Променете лошите си навици в работата (ако, разбира се, имате такива).

3. Какво искат клиентите ми?

Задайте си въпроса кога за последен път сте говорили с клиент. Попитахте ли го какво иска. Ето някои от така важните директни въпроси:"Как мога да ви помогна?” или “Как мога да бъде по-полезен за вас?” или “В какво наистина ме бива и в какво не чак толкова?”

4. Кой може да ми помогне да премина на следващото ниво?

Истинските разговори култивират истински взаимоотношения. Създаването на солидни, стабилни и силни връзки може да завърти бизнеса ви по-бързо и ефективно. Знайте как и кога да поискате помощ. Социалните медии са само един начин да намерите правилните хора. Трябва да положите целенасочени усилия, за да превърнете тези представяния във взаимоотношения, а оттам и във възможности. Човек никога не знае точно кой контакт може да се окаже решаващ и да преобрази изцяло бизнеса му.5. В коя област съм инвестирал/а най-малко време, енергия и ресурси?

Ако избягвате нещата, които не искате да знаете, да променяте и да пренебрегвате - знайте, че това би могло да унищожи бизнеса ви. Мъдростта е в пътя, по който вървим. С всеки проблем пред който се изправите и разрешите ставате по-силни, по-уверени и по-подготвени да се справите със следващия, който ви очаква.

6. Как мога да взимам по-добри бизнес решения?

Блокирането на вземането на решения и претоварването с информация са често срещан проблем. Всъщност преодоляването му не е чак толкова трудно, колкото може би си мислите. Когато знаете какви са вашите цели, приоритети, капацитет и потенциал, то винаги сте подготвени за нови идеи, които могат да се впишат в голямата картина.

7. Как да стана по-добър/а?

Как оценявате бизнес уменията си? Търсите ли съвет от хора с повече знания и опит от вашите? Участвате ли в работни групи, присъствате ли на специализирани семинари и конференции? Четете ли бизнес книги, придобивате ли професионални сертификати? Всъщност не е добра идея да разчитате само на знанията и уменията си, които имате до момента. Трябва постоянно да се развивате и да сте в крак с всички новости. 

8. Как мога да измеря резултата?

Не може да знаете колко далече сте стигнали, ако не отчитате къде сте били. Как бихте могли да измервате успеха и развитието? Бъдете конкретни и реалистични. Твърде високите цели може да са тежки и уморителни дори само като си помислите за тях. Уверете се, че вашите цели са измерими и проверявайте всеки месец докъде сте стигнали.

9. Как да съм на правилното място в правилния момент?

Планирайте адекватно и бъдете гъвкави. Бъдете кратки и ясни в разговор. Всъщност силата ви е не в броя на връзките, а във взаимоотношенията. Никога не се притеснявайте да поискате помощ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ