Малките, но вдъхновяващи стимули на работата от дома

Малките, но вдъхновяващи стимули на работата от дома

Малките, но вдъхновяващи стимули на работата от дома

Свободата на движението и липсата на дрескод са огромни преимущества на работата от дома или на фрийланса. Съвместяването на домашния уют с работното пространство обаче заплашва да понижи коефициента ви на полезно действие почти до нулата. Как да не станем заложници на размотаването по домашному ? Как правилно да организираме труда от къщи? Как да подхождаме към задачите, за да губим за изпълняването им минимум време?

В тази статия ще ви припомним за простите неща и нюанси на работата от вкъщи. Тези съвети ще дадат нов импулс на вашата продуктивност.

Събуждане

Будилникът е един от най-мразените и в същото време нужни предмети у дома. Той е първото, което чувате всяка сутрин, дори и никак да не ви се иска. Човешката природа предполага да живеем активно през деня, затова организмът ни е програмиран да реагира на слънчевата светлина. Тялото се раздвижва, още щом чуе тихия шепот на светилото: „Време е да ставаш...“.

Затова стига сте се мъчили с електронни будилници, които ви карат да размахвате телефона или да ставате от леглото, за да изключите звука. Настройте си будилник, имитиращ изгрева на слънцето. Такива приложения за смартфон вече съществуват - например Glimmer. Постепенното увеличаване яркостта на екрана е най-щадящият начин да отворим очи сутрин.

Упражнения

Не е нужно да купувате скъпи тренажори, които заемат място у дома и рядко се ползват. Няколко обикновени предмета за раздвижване обаче са нужни. Постелка за йога, въженце за скачане или гири – те ще ви помогнат да раздвижите мускулите си и да се разсеете от работата. Освен това така няма да имате извинение да не движите тялото си, защото по цял ден сте си вкъщи.

Книги

Дори най-успешните хора имат от време на време нужда от побутване, за да родят нова идея или дори просто да се заемат с рутинната си работа. Хубавата книга е един от най-добрите възможни мотиватори.

Страниците, разказващи за реални примери от живота на хора, постигнали успехи, преминали през възходи и провали и самоусъвършенствали се с огромни усилия, ще ви помогнат да се отърсите от периодите на творчески застой и ще ви помогнат да се „разведете“ с дивана.

Уединено кътче

Дори да не сте сред щастливците, които заработват хляба си в домашни условия, все някога ще ви се наложи да донесете вкъщи някой проект за доработване. Плодотворният труд в домашни условия е практически невъзможен, ако не си намерите едно уединено ъгълче, където никой и нищо няма да ви разсейва от поставените цели. Работата в условия на тишина реално съкращава времето за изпълняване на задачите.

Бележник

Има три типа цели: дългосрочни (например за година), краткосрочни (за конкретни проекти) и ежедневни. Дори в нашия високотехнологичен век обаче хартията остава основно средство за документиране и фиксиране на задачите. Много успешни хора си записват и трите типа цели в специални бележници, които носят навсякъде със себе си.

Телефонът и интернет

За да се върнем към новото време, не можем да надценим ролята на телефонните и интернет връзки в продуктивната работа. Ако периодично се сблъскваме с нестабилността на избрания доставчик или мобилен оператор, трябва да се погрижим да включим алтернативни канали за контакти. Например основният може да бъде скъп и безлимитен, а допълнителният – евтин.

Работното място

Всички сме чували за опасностите за здравето, свързани с продължителното седене зад компютъра. Грамотното организиране на работното място обаче може значително да снижи риска от проблеми с гръбначния стълб и зрението. Удобството и височината на стола, наклонът и яркостта на екрана, светлинният източник и разположението на клавиатурата са част от нюансите, за които си струва да се помисли. Не забравяйте също, че редовните почивки, в които ставате от стола и се раздвижвате, са ключови за здравето на гръбначния ви стълб.

Кухненската маса

Ето едно място, което трябва да избягвате, докато работите. Ако сте свикнали да се трудите там, губите баланса между работата и дома си, което непременно ще се отрази върху психологическото и емоционалното ви възприятие на родните четири стени. Определете в дома си пространства, напълно свободни от неща, свързани с работата.

Хобито

Екраните ни преследват навсякъде. Мониторът, телевизорът, таблетът, телефонът... Ситуацията днес е крайно неуравновесена, защото средно гледаме в екрана 45 минути от всеки час. Затова е много важно да имаме хоби, което не е свързано с гледане на филми и компютърни игри. Намерете си интересно занимание, което да е свързано с ръчна работа. Живопис, музикален инструмент, градинарство или дърворезба – има много варианти за тази чудесна странична терапия.

По материали от LifeHacker

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ