Наръчник за по-бързо вписване на новите служители в екипа

Наръчник за по-бързо вписване на новите служители в екипа

Наръчник за по-бързо вписване на новите служители в екипа

Хиляди мениджъри по света ежедневно попадат в следната ситуация: провели са интервюта и са избрали правилния човек. Назначили са го. Дотук добре. Същевременно това е само началото.

Новият кадър бързо трябва да се впише в работния процес и в колектива. Важно е това да се случи колкото може по-бързо, за да не се забавя бизнеса и да не остане човекът в неизвестност с много особености на работния процес твърде дълго.

Какво да стори шефът, за да помогне на новия служител да навлезе по-бързо?

На този въпрос посвещава кратък материал онлайн изданието на американското списание Entrepreneur. Авторите цитират Стивън Рац- опитен мениджмънт консултант в KPMG, който се е отделил и е направил своя собствена, бутикова фирма в Ню Джърси. Той и други професионалисти коментират темата и дават следните съвети за "зареждане" на новоназначение служители от първия му ден.

Споделете впечатления и материали за фирмената култура преди служителят да е постъпил на работа. Изпратете му свои публични резултати, материали за историята на фирмата. Покажете къде могат да се открият снимки от корпоративни събития, както и видео материали. Така дните преди първия работен ден могат да бъдат използвани, за да свикне новият кадър с културата и очакванията от него.

Поканете него и няколко члена на екипа ви на обяд през първите дни. В тази неформална обстановка във ваше присъствие той ще опознае част от хората, с които ще работи, и ще види как те комуникират с вас. Никога не е твърде рано да се започне тимбилдинг под тази форма.

Определете му учител. Изберете човек, който да управлява усилията му и да го съветва в началото на работния процес. Наречете го ментор, колега, отговорна фигура, както решите. Той трябва да бъде ангажиран с пътя на кариерата на новодошлия от самото й начало. Този колега може да го разведе наоколо, да отговори на негови основни въпроси, да го представи. Вероятно не би имал нищо против да го стори, ако и той е бил представян така.

Поставете му цели, които могат да се изпълнят незабавно и не са твърде високи. Говорете с него да изпълни няколко постижими задачи като не много сложен проект или организация на малко събитие. Поставената цел трябва да е подходяща за описанието на длъжността, на която е назначен, и да може да се постигне най-късно в рамките на първите седмици след назначението. Когато я възложите, ще започнете да изграждате в него чувство на принадлежност и усещане за способност. А те са важни стимули за извършването на същинските, последвали по-важни задачи, с които очаквате той да се справи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ