Нуждаем се от ново поколение лидери

Нуждаем се от ново поколение лидери

Нуждаем се от ново поколение лидери

Бил Джордж е бил главен изпълнителен директор на медицинската компания Medtronic от 1991 до 2001 г. Под негово ръководство пазарната капитализация на дружеството нараства от 1,1 млрд. долара до 60 млрд. долара. В новата си книга „Автентично лидерство: преоткриване на тайните за създаване на устойчива стойност” Джордж призовава лидерите да взимат добри решения и да бъдат твърди в ролята си на водачи в бизнеса и в живота. Той обяснява основите на тази философия в интервюто, което следва.

Кога осъзнахте, че вашият морален компас ще бъде основен в ролята ви на лидер?

В началото усещах, че бизнесът се нуждае от етично ръководство. Ужасен съм от степента, в която бизнес лидерите са замесени в играта на алчността. В момента тези, които мислят единствено за корпоративната стойност са грешни лидери. Нуждаем се от ново поколение корпоративни лидери за възстановяване на общественото доверие в нашите предприятия, това, за което аз призовавам са "автентичните лидери."

Какво определя автентичното лидерство?

Автентичните лидери знаят целта на тяхното лидерство и са верни на своите основни ценности. Те са хора с най-високи стандарти, които са решени да изградят трайни организации. Те водят със сърцето си, а не само с главите си, но те имат и самодисциплина да произвежда постоянно силни резултати. 

Например, имаше случаи, когато научихме за проблеми с нашите продукти, които са били съобщени, но бюрокрацията е възпрепятствала коментарите за това. Като истински лидери наша отговорност е да поправим този проблем възможно най-скоро, за да бъде нашата компания, това което искаме да бъде.

Как се предава тази етика и ценности на другите?

Вие трябва да съобщавате мисията и ценностите на организацията си всеки ден, както и решения, които взимате, трябва да са в съответствие с тези стойности. Не можете да направите това от онлайн заседание в корпоративния самолет. Служителите гледат всяко ваше действие и искат да разберат базата за решенията на ръководството.

Няма заместител за лично взаимодействие със служители и клиенти. Вашите служители се учат от поведението ви, начина, по който се отнасяте към хората, начина, по който общувате с тях.

Как можем да останем автентични и в бизнеса, и в личния живот?

Това е въпрос номер 1 в съзнанието на младите лидери днес, тъй като много хора се чувстват притиснати между изискванията на работата си и желанието си да прекарват повече време със семействата си. Въпреки натиска на обществото, което често ни кара да се държим по различен начин в нашата работа и в личния живот, аз вярвам, че трябва да разрушим тези изкуствени стени и да се държим автентично и по време на работа, и у дома. Отне ми много години на усилия, за да постигна това.

В дългосрочен план, лидерите, които намират баланс между работата и семейния живот са по-ефективни на работното място. Те взимат по-внимателни решения и правят служителите си по-високо ангажирани към организацията.

Интервю на Harvard Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ