Пътят към великите решения

Пътят към великите решения

Пътят към великите решения

Животът е непрекъсната поредица от вземане на решения: какво да ядете, какво да облечете, какво да купите. Скорошно изследване твърди, че хората взимат по средно 35 000 решения всеки ден. Повечето хора управляват тази ежедневна рутина без дори да мислят за това. Но големите решения могат да ви погълнат. "Виждал съм много бедни души парализирани в продължение на месеци във вземането на решения, когато залозите са високи", пише Кевин Даум за Inc.com. В бизнеса едно велико решение може да означава успех за всички и може дори да промени света. Мениджмънт авторът Верн Харниш илюстрира това красноречиво с цитата: „Успехът е равен на общата сума на всички решения, които човек прави."

Подходът към големите решения е голяма главоблъсканица, в противен случай всеки ще е в състояние да поеме по пътя към великото лидерство и успех. Тук са трите основни съвета за увеличаване на шансовете ви да бъдете по-добри в решенията.

1. Оценка на въздействието от решенията

Може да изглежда лесно да се определи кой ще е засегнат от решението ви, но често хората проучват как решенията ще повлияят на собствения им живот и удовлетворение без да отделят допълнително внимание на другите. (Тийнейджърите са известни с този подход.) Направете списък на всички заинтересовани страни и се поровете по-дълбоко в плюсовете и минусите.

2. Вижте тъмната страна

Докато алчността може да управлява много решения, страхът ще ги спре. Лесно е да се мечтае за победа, но най-добрият начин за преодоляване на страха от лошите решения е да се обхванат негативните последици. Почувствайте емоцията и въздействието на негативите от решенията си. Трябва да можете да се справите с най-лошите обстоятелства на грешния си избор и успешно да смекчите риска от вземането на определено решение.

3. Изчакайте точката, от която няма връщане назад

Често хората се втурват към големите решения преди да имат цялостна информация. Колкото по-мащабни са решенията, толкова повече променливи обстоятелства има около тях. Аз не съм търпелив човек, но с течение на времето се научих да управлявам нетърпението си, когато имам да вземам големи решения, споделя авторът на статията. "Някои от най-големите ми провали са в следствие на това, че съм предприемал стъпки при липсата на пълна информация. Оттогава научих, че да отлагаш важните решения до последния възможен момент не е лошо.", вади поуката Даум.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ