Робин Шарма и неговите съвети за изграждането на печеливш екип

Авторът на „Лидерът, който нямаше титла” споделя в своя блог четири съвета за създаването на успешен екип. Той дава отговори  на следните важни въпроси: Как да се изгради печеливш екип? Как да го мотивирате? Как да привлечете съмишленици, които вдъхновяват клиентите ви, вършат чудесна работа и ви помагат да изградите успешна компания? Възможността да научите тези стъпки, водещи към успеха, предоставяме и на вас.

1. Управлявай чрез пример

Повечето мениджъри казват, че искат служителите им да са по-заети със своята работа. За да се осъществи това, трябва да си зададете въпроса: „Каква е моята трудова заетост?”. Респективно, когато търсите начин вашите служители да са по-заинтригувани от случващото се на работа, първо се запитайте: „Как ангажирам собственото си внимание?”.

Най-добрият начин да управлявате успешно един екип е чрез собствения си пример. Ако искате нещо от служителите си, то ще се случи след като сами се промените и покажете на останалите как се върши това, което изисквате от тях. Това е първата стъпка към промяна на колектива. Моделирането на поведение и работа зависи изцяло от вас. Колкото повече правите вие, толкова повече ще правят и служителите. Идеята на книгата „Лидерът, който нямаше титла” е същата – да повлияем на хората чрез личния си пример.

2. Сутрешна сбирка

Преди да започнете работа, всяка сутрин събирайте своя колектив и обсъждайте нещата, които трябва да свършите. Проговаряйте основните ценности на компанията. Ако говорите за начина, по който трябва да обслужвате клиентите, рано сутрин, това ще внуши правилния подход на ашите служители. Най-удачното време за провеждането на тази среща е 9 – 9:15 часа. Изберете в каква насока искате да тренирате отбора си и въведете тази тема в разговора.

Възможен е и вариантът да разкажете история, която ще вдъхнови вашите служители. След като тя ги амбицира, те мигновено ще се превърнат в празнуващ отбор, а екип, който празнува заедно, печели заедно.

3. Заемете ролята на треньор

Работата на лидера е да създава нови лидери. Ваше задължение е да вдъхновявате екипа си да работи. Трябва да оставите следа за лидерите, които ще ви последват.

Намерете време, дори и да е само 3 минути на ден, в което да действате като треньор на някой от вашия екип. За да се случи това, не казвайте „Направил си нещо грешно и ще ти покажа как да го оправиш”, а напротив, бъдете хитър и амбицирайте отсрещния с думите: „Мога да ви покажа как да се развивате”. Изграждането на отбор е част от културата за развитие на таланти. Добрият треньор иска да е добър не заради заплащането, а заради постиженията на своите подопечни. Неговата работа е да тренира служителите всекидневно и да спомага достигането им до върхови успехи.

4. Забавлявайте се заедно

За да се изгради печеливш екип, трябва и да се забавлявате. Шарма споделя, че „компанията, която празнува заедно, се развива.” Той нарича тези моменти човешки. Живеем в свят, където технологиите присъстват навсякъде и хората са зажаднели за социален контакт.

Така че намирайте малко време на обяд, за да хапнете заедно, без да говорите за бизнес. Забавлявайте се заедно с колектива, смейте се като отбор и ги опознайте. Запознайте се дори с техните семейства, както и с техните мечти и надежди. Колкото по-силна връзка изградите с вашите служители, толкова повече те ще ви се доверяват и ще ви слушат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ