Синдромът на токсичните шефове

Синдромът на токсичните шефове

Синдромът на токсичните шефове

Ние всички ги познаваме - ръководителите на екипи, които тормозят хората си. Вместо да сплотяват екипа, те го разделят. Това са мениджърите, които говорят с хората от екипа, но никога не се вслушват в мнението им и не отчитат техния принос. Това са токсичните мениджъри.

Те изпиват енергията на хората си. Омаловажават работата им и са дребнави. Те смятат, че знаят всичко по-добре от всички останали и не се интересуват от знанията на другите. Всичко, за което ги е грижа е работата просто да бъде свършена без значение как. В желанието си да постигнат целта си те игнорират и пренебрегват другите хора в организацията.

За вас като управител или собственик е критично да разпознавате токсичните мениджъри. За кратък период от време те могат да направят компанията неприятно място за работа и да убият една малка фирма.

Как да ги откриете?

Често всичко, което трябва да направите е да се разхождате наоколо. Хората могат сами да ви потърсят, за да се оплачат от токсичните шефове, но понякога те не го правят, защото се страхуват. В такъв случай трябва сами да предприемете нещо.

Говорете с клиентите или дори обучете клиентите на вашата компания.

Слушайте отстрани коментарите. Клиентите са най-близо до вашия мениджмънт и са много чувствителни към него. Ако нещо не е наред във вашите редици може да го разберете най-добре от клиентите си.

Има ли в екипа голямо текучество на хора?

Това е най-сигурният белег, по който да разпознаете токсичните ръководители. Има екипи, в които хората си тръгват постоянно. Явно е, че там нещо не е наред. На-честата причина за това е токсичният шеф, който не умее да управлява добре хората си.

Какво да правите?

Намерете друга работа на мениджъра си.

Лицето, което е токсичен шеф би трябвало да бъде добър в друга област, която не е свързана с ръководството на хора. Ако не са добри в този аспект на бизнеса, те биха били в друг. Вие трябва да прецените стойността на индвидите и какво носят за компанията. Не е нужно да се лишавате напълно от тези хора, ако могат да бъдат полезни на компанията в друга област. Те може да бъдат прехвърлени към позиции, в които няма толкова отговорност, свързана с хора.

Организирайте обучение.

Може да поръчате специализирано обучение. Този човек може би просто няма достатъчно опит като мениджър и затова не се справя с управлението, което вреди на екипа и на продуктивността в цялата компания.

Действията ви по отношение на токсичните шефове са от ключово значение за успеха на компанията и за това тя да работи като смазан механизъм. В противен случай токсичността ще се разпространи в цялата организация и тогава ще бъде много по-трудно да се справите с нея.

Джон Рех за Management About

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ