Скъсайте с имейла, поне за малко

Скъсайте с имейла, поне за малко

Скъсайте с имейла, поне за малко

Взимате ли лаптопа в леглото, когато се събудите сутрин? Или си проверявате пощата, преди да си измиете зъбите? Отговаряте ли на мейли през своя iPhone или Blackberry, докато вървите по улицата?

Компанията The Energy Project е направила анкета, в която 60% от хората казват, че прекарват по-малко от два часа на ден с изключена поща. А 20% прекарват едва по половин час на ден, без да отварят пощата си.

Явно електронната поща е станала като тръба за интравенозно хранене, пише Harcard Business Review.

Това е пристраствяне към информацията и комуникацията, към постоянната връзка. Това е нужда за неотложно удовлетворение.

Още през 1960 г. психологът Уолтър Мичъл прави експеримент. Пред група от четиригодишни деца оставя сладкиши. Казва им, че след като той излезе от стаята, те могат да изядат по един сладкиш веднага. Ако изчакат 15 миниути, могат да изядат по два. Само 30% от децата изчакали 15 минути, останалите предпочели да действат веднага, макар и да получат по-малко възнаграждение.

Въпреки че имейлът не е като сладките, по същия начин хората изпитват удовлетворение, когато преглеждат пощата си често, без да отлагат. Също така голям брой от хората използват всяко извинение да спрат да работят върху нещо, което е трудно и изисква много концентрация, и препочитат да се ровичкат в мейла си. Мичъл нарича това „стратегическо разпределение на вниманието”.

Ако и вие страдате от същия синдром, изберете един ден, в който да изключвате пощата си поне за половин час и да се съсредоточавате върху нещо важно, изискващо цялото ви внимание. След това постепенно започнете да увеличавате този половин час. Използвайте това време да направете нещо полезно, което постоянно отлагате, съветва Мичъл.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ