Случаят с колегата, който ни саботира

Случаят с колегата, който ни саботира

Случаят с колегата, който ни саботира

Има и такива хора - работят само за постигането на личните си цели. Когато са част от екип, това спокойно може да се нарече саботаж. Невинаги можем да избираме хората, с които работим. Затова трябва да можем да се справим с техните лоши страни. Ще ви помогнат някои умения.

Обратна връзка. Обяснете на вашия колега как поведението му влияе върху работата. Обяснете му колко благоприятно би се отразила промяна от негова страна. Ако това не помогне, съсредоточете се върху работата, а не върху човека. Работата така или иначе трябва да бъде свършена. Ще извлечете повече позитиви от това, отколкото да чакате колегата ви да се промени.

Идентифицирайте обща цел. Позволете на колегата си да сподели своята гледна точка. Открийте нещо, около което да се обедините и двамата. Може от опоненти да се превърнете в съюзници. Когато някой ни дразни, ние обикновено се фокусираме само върху лошите му страни. При един открит разговор може да откриете, че си приличате в нещо или споделяте еднакви възгледи. Те биха били добра основа за ползотворната ви обща работа.

Спрете да бъдете само мили. Избягването на конфликтите е обща черта на повечето корпоративни работни места. Подминаването на разногласията и неизказани истини създава ненужно усложняване и безпокойство. За да справите по-добре е да се изправите пред конфликта конструктивно. Много пъти в усилията си да избегнем конфликтите правим ненужни компромиси със себе си или с работата, които не водят до добри резултати. Затова спрете да бягате от конфронтациите и отстоявайте позицията си. Старата истина, че в спора се ражда истината не е случайна. Обикновено след открит конфликт с колега остава горчивина. С постоянното му отбягване обаче не правим нищо друго освен да живеем в напрежение и да ходим на пръсти. Това ни поставя в по-слабата позиция на човека, който винаги се съобразява с другите и създава представата за себе си, че винаги ще прави отстъпки.

Намерете убежище. Ако нищо от по-горните съвети не помогне, ще ви трябва друг вариант. Повечето офиси стават все по-отворени – по всякакъв начин и физически и метафорично казано. Трудно може да намерите офис, където да ви осигурят пълна неприкосновеност. Обикновено се налага да делите едно общо помещение с колеги. Дори и да имате свой кабинет в повечето случаи вратата му трябва да е отворена. Вие трябва да сте видим, това насърчава прозрачността в организацията. Да работите на такова място с колега, с който не се разбирате е истинско предизвикателство. Затова намерете своите убежища. Това може да е кафето в офиса, където може да останете сами за известно време или пък разходка навън, която да ви зареди със свежи сили.

Рон Ашкинас за Harvard Business Review

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ