Как да се предпазим от токсичните шефове

 Как да се предпазим от токсичните шефове

Как да се предпазим от токсичните шефове

В редиците ви има ли разколници? Ако да, вероятно не бихте могли да ги посочите. Разколниците са особено коварни, тъй като са умни и честно много представителни. На пръв поглед са приятни и услужливи. Винаги искат да ви бъдат най-добри приятели и да ви пазят гърба.

Като лично ЦРУ те винаги разполагат с поверителна информация, която са склонни да споделят само и единствено с вас, за да са сигурни, че не сте заслепени от „злодеите“.

Използват намеци, емоционални рушвети, смесени послания и клюки, за да ви превърнат в своя марионетка.

Ако паднете в капана, трудно ще се измъкнете!

Разколниците се нуждаят от вас. Под повърхността те са несигурни и неуверени в уменията си, особено що се отнася до поддържането на взаимоотношения. Бизнес средата е плодородна почва за такива хора, тъй като в повечето компании емоционалната откритост често е смятана за признак на слабост.

Ето как действа един разколник:

Джан води служебен разговор с шефа си. Преди края му той изважда напечатан имейл, провесва го над кошчето, усмихва се по типичния за един разколник начин и казва: „Не съм сигурен, че трябва да ти показвам това. Не съм съгласен с новия мениджър на отдел „Човешки ресурси“ и ако видиш имейла, ще разбереш защо.“

Разбира се, Джан проявява любопитство (та кой не би). Тя прекарва няколко минути в изучаване на листа с намръщено лице. Той съдържа оплаквания от нея – че е твърде директна и нетърпелива. Нищо катастрофално, което не би могло да се разреши „на светло". След това Джан връща листа на шефа си, който го хвърля в кофата с думите: „Това си остава между нас. Не казвай на ЧР отдела, че съм ти го показал. Тук съм, за да ти пазя гърба.“

Разколниците, както демонстрира последният пример, обичат да се чувстват важни и да пречат на откритото общуване между околните. Възникват сериозни междуличностни проблеми, защото докато сте заети да създавате тактически съюзи, за да спасите репутацията и работата си, разколникът се радва на нещастието ви.

В гореописаната ситуация, след разговора си с Джан, мениджърът отива при въпросния специалист от отдел „ЧР“ и тихичко му подшушва, че тя е ядосана и се чувства игнорирана. Подробностите около тайно показания имейл са удобно премълчани. За да добави още сол в раната, шефът на Джан съветва специалиста да не повдига темата пред нея, тъй като тя може да се оправи сама.

И когато токсичният разколник си свърши работата, Джан и специалистът по ЧР започват да се разминават с леденостудени кимвания. Недоверието често излиза извън контрол и се образуват лагери – за Джан и против Джан, – защото рано или късно тя ще наруши тишината, за да разбере какво точно се случва.

Пукнатините често не могат да бъдат запълнени, а взаимоотношенията са трайно разрушени. Обикновено един от участниците в токсичния хаос бива уволнен или напуска, без да научи истината.

Бъдете подготвени!

Когато някой ви каже „Не казвай на никого за това“... бъдете нащрек!

Когато някой ви каже „Пазя ти гърба“... започнете да се оглеждате за нож в ръцете му!

Когато някой ви каже „Мисля ти единствено доброто“... не приемайте думите му за чиста монета!

Когато някой ви каже „Аз ще се погрижа за това вместо теб“... спрете го, преди да е стигнал по-далеч!

Когато някой ви каже „Знам правилните хора, с които да говориш“... помолете го да не се бърка!

Помнете, че разколниците са най-токсичният вид шефове. Ако не внимавате, тяхната отрова може да ви съсипе!

Замислете се как функционира природата. „Ела в мрежата ми“, казва паякът на мухата. Тази покана е коствала живота на много мухи.

Бъдете бдителни и задавайте въпроси. Не се поддавайте на шепотите и лъжите на псевдодоброжелатели. Ако усетите, че се опитват да ви настроят срещу някого, обърнете се към източника. Дайте приноса си за създаването на прозрачна работна среда, в която конфликтите и трудните проблеми се разрешават открито.

Кажете „Слагам край на това!“

Силвия Лафер, президент на Creative Energy Options, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ