Управление чрез неосъзнати спомени

Управление чрез неосъзнати спомени

Управление чрез неосъзнати спомени

Налагало ли ви се е да вземете решение, преди да сте събрали и анализирали всички факти? Случвало ли ви се е да си кажете: "Изглежда добре, но имам неприятно предчувствие". Завладявала ли ви е някоя идея, въпреки че за нея няма никакви разумни доводи? Ако отговорът ви е "да", значи интуицията играе важна роля във вашите решения. Но какво представлява тя - неясна сила или велико прозрение? Не, просто мозъкът ви прави връзки между минали и настоящи ситуации. Не трябва да се доверявате прекалено на интуицията, обективният анализ е в основата на всяко правилно мениджърско решение.

Ако той казва да действате, а интуицията ви спира, тогава задръжте, съветва Ким Уолъс, президент на бостънската фирма за маркетингови изследвания Wallace and Washburn. "Отложете решението, докато двете страни на мозъка ви - логическата и интуитивната, постигнат съгласие. В противен случай потърсете още информация, така че решението да изглежда правилно и от логическа, и от интуитивна гледна точка."

Експертът по вземане на решения Джон Хамънд, съавтор на книгата "Разумен избор: Практическо ръководство за вземане на добри решения в живота", казва, че конфликтът между обективния анализ и интуицията означава, че сте изпуснали нещо важно при анализа. Приемете го като знак, че трябва отново да прегледате фактите и направените заключения.

Много мениджъри разчитат на интуицията си при подбор на персонала. И с основание. По правило автобиографиите се изготвят така, че да създават добро впечатление, препоръките са впечатляващи, а някои кандидати са така добре подготвени, че всичките им отговори са на място.

В такива случаи един от мениджърите отбелязва, че разчита на интуицията си, като я използва заедно с други източници на информация. "В крайна сметка трябва ли да слушате вътрешния си глас? Да. Бъдете открити към интуицията, преживяванията и неосъзнатите спомени, които се крият зад нея. В същото време не забравяйте съвета на Роналд Рейгън - "Вярвайте, но проверявайте".

Ричард Нойщат и Ърнест Мей в книгата си "Да мислим навреме: ползите от историята при вземането на решения" предлагат полезен съвет. Когато се сблъскате с обстоятелства, които изглеждат аналогични на минали ситуации, си задайте няколко въпроса:

- Какво зная за ситуацията?

- Какво не ми е ясно?

- Какво тя изисква?

- Какво е общото с минали събития?

- Какво е различното?

Всеки изисква сериозни размишления. Ако намерите отговорите, е по-малко вероятно да станете жертва на погрешни аналогии.

 Ричард Люк, писател от Бостън, текстът е публикуван в сп. "Мениджър"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ