Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уроци от извора на човешката мъдрост

Будизмът е една от най-древните и разпространени в цял свят религии. Много от нейните последователи обаче я възприемат не като религия, а като наука за съзнанието. В основата й лежат наблюденията и изводите на легендарния мъдрец Сидхарта Гаутама, известен всъщност като Буда. Неговата философия е оказала огромно влияние върху всички световни религии и е достойна да бъде позната от всеки човек, независимо от неговите убеждения.

Големите уроци на Буда са изворът на общоприети човешки ценности и извечен морален кодекс. Без тях губим посоката както в живота, така и в управлението – независимо дали става въпрос за държава, институция или корпорация. Затова и решихме този път в традиционната ни рубрика „Управление” да си припомним на какво учи мъдростта на Буда.

1. Любовта побеждава всичко

„Омразата не се преодолява с омраза. Тя може да се победи само с любов. Това е вечен закон”.

2. Човекът е това, което прави, а не това, което говори.

„Човек не бива да бъде наричан мъдрец само заради това, че говори много. Но ако видите, че той живее в мир, любов и без страх, той наистина е мъдър.”

„Кучето не е добър пазач, само защото лае. Човек не може да бъде смятан за добродетелен, само защото говори правилни и приятни неща.”

3. Не се задържайте в миналото, не мечтайте за бъдещето, съсредоточете ума си само върху настоящето.

„Тайната за здрав ум и здраво тяло е в това да не тъгуваш по миналото, да не се безпокоиш прекалено за бъдещето, но да живееш мъдро и искрено в настоящето.”

4. Вглеждането в себе си се отблагодарява с разбиране

„Не търси пътя си в небесата. Просто погледни в сърцето си.”

5. Думите могат да нараняват, но и да лекуват

„Думите имат сила и могат както да унищожават, така и да изцеляват. Правилните и добри думи могат да променят света.”.

6. Ако искате да имате нещо завинаги, пуснете го на свобода

„Най-сигурният начин да загубиш нещо е да го оковеш във вериги.”

7. Никой не може да изживее живота ви вместо вас

„Никой няма да ни спаси, освен ние самите. Никой не може да го направи и никой няма да го направи. Ние трябва сами да изминем пътя си.”

8. Щастието не намалява ако го споделиш

„От една свещ можеш да запалиш още хиляди и от това животът й няма да се скъси. Щастието не намалява, когато го споделяш.”

9. Бъдете добри към всички

„Бъдете мили с младите, състрадателни към възрастните, търпеливи към слабите и заблудените. Някога, в своя живот и вие ще бъдете или вече сте били всеки един от тях.”

„На всички и навсякъде предавайте простата истина: за израстването на човечеството са нужни само благородно сърце, сърдечни думи и състрадание.”

10. Не вярвайте на всичко, което ви казват

„Не вярвайте на всичко, което чувате; не вярвайте на традиции, които се предават от поколение на поколение; не вярвайте на слухове или мнението на тълпата; не вярвайте на догадки; не вярвайте на това, което смятате за истина или на това, с което сте свикнали.”

11. Както го мислите, така ще се случи

„Всичко, което представляваме е резултат от това, което сме мислили. Животът се основава на нашите мисли, състои се от нашите мисли. Ако човек говори или действа с лоши намерения, страданията го следват, както колелото на каруцата следва копитата на вола … Ако говори и действа в името на добро, то щастието върви след него като неотменна сянка.”

още от Управление