Съветите на Юсеин Болт как да превърнете потенциала в успех

Съветите на Юсеин Болт как да превърнете потенциала в успех

Съветите на Юсеин Болт как да превърнете потенциала в успех

Използвате ли своя потенциал на 100%? Ако отговорът е „не” или още по-вероятният „не съм сигурен”, не унивайте. Дори и най-бързият човек в света, феноменалният ямайски спринтьор Юсеин Болт е имал такива моменти в живота си. Но е успял да преобразува потенциала си в постижения. В лекция при гостуване в швейцарската бизнес школа IMD, той сподели своя опит в превръщането на възможностите в успехи. Запознайте се с 10-те най-важни съвети, почерпени от опита на големия победител.

1. Намерете си добър наставник

Болт винаги е бил една от големите спортни надежди, но преди да се запознае с треньора, извел го на върха Глен Милс, често страдал от травми, които били сериозна пречка по пътя към успеха. Затова, първото, което направил Милс като негов наставник, било да обърне специално внимание на този проблем. Той установил, че основната причина за честите травми на Болт е вроден дефект в гръбначния му стълб и съставил тренировъчна програма, съобразена с този дефект.

Да намериш точния наставник е от изключителна важност за всеки, който иска да се усъвършенства. Самият Ерик Шмид, генерален директор на Google призна наскоро в интервю за сп. Fortune, че препоръката да си намериш подходящ коуч или наставник е най-добрият съвет, който някога е получавал. И не защото наставникът е в състояние да направи нещо по-добре от теб, а защото ти помага да се опознаеш по-добре, да се вгледаш в своите слабости и да решиш в какво да съсредоточиш усилията си.

2. Забравете мисълта, че сте изключителни

Милс помогнал на Болт да осъзнае, че физическия талант не гарантира успех, ако не го поддържа с дисциплина и психологическа концентрация.

Същото се отнася и за всички ръководители, които смятат, че могат да покорят върхове, разчитайки само на собствените си знания и амбиции. Много са хората с голям потенциал които се стремят към лидерство, но са свикнали да спят на лаврите, че са умни и креативни. Това постепенно изгражда усещане за привилигерованост, което е несъвместимо с необходимостта да се работи над собствените недостатъци.

3. Научете се да слушате

Бъдете възприемчиви. Колкото по-голям е постигнатият успех, толкова по-бързо може да се главозамаяте. Безгрижният по природа Болт си избра треньор, извоювал си репутацията на фанатичен привърженик на строгата дисциплина, който винаги го държи на земята и умее да го фокусира върху конкретната задача. Болт е бил напълно наясно, че му е нужен строг и правдив съдник.

Така е и с лидерите: когато постигат успех след успех, те престават да слушат хората около себе си. Запазете контактите с тези, които умеят да задават неудобни въпроси.

4. Неутрализирайте проклятието на провала

Едно от най-трудните препятствия за Болт било да осъзнае истината, че преди да се научи да побеждава, трябва да се научи да губи. Което означава – да умее да преодолява парализиращия страх от евентуален, нов неуспех. Когато знаете как да победите този страх, вие ще можете да се концентрирате върху предимствата си и да се устремите към победа, казва Болт.

Световноизвестният специалист по мениджмънт, професорът от Харвард Крис Аргирис забелязал, че пред подобен проблем се изправя всеки, който иска да направи кариера в голяма компания. Той открил следния парадокс: образът на „умен човек” пречи на умните хора да учат нови неща. Тъй като такива хора рядко изживяват неуспехи, те не умеят да се справят с такива ситуации и чувството за опасност, което ги съпътства. Тогава те автоматично включват защитен механизъм, който се изразява в извършването на рутинни действия. Точно те блокират способността за самообучение.

5. Ценете своите неуспехи

Милс внушил на Болт мисълта, че когато се опитваш да надхвърлиш предела на своите възможности, травмите се превръщат в неотменен спътник – „No Pain – No Game”. В битката към върха „синините по тялото” са нещо напълно нормално и дори трябва да бъдат приемани като част от играта. Те очертават границите на психическата устойчивост, предоставят възможност да откриеш по-бързо слабите си места и да работиш над тях, очертават верните крачки, които трябва да се следват.

Същото се отнася и за бизнес лидерите, които искат да разширят границите на своите възможности. Те не трябва да се пазят на всяка цена от грешки или дори пълни провали. Неуспехите помагат на всеки човек да узнае собствената си цена и да открие тези свои способности, на които наистина може да се довери.

6. Обикнете риска

Болт не показва и сянка от вълнение, когато се готви да застане на старта. Напротив, той дори обича да забавлява зрителите със спонтанни клоунади. Рутината от добрата предварителна подготовка му помага да се избави от предстартовата треска и да има пълен контрол над ситуацията. Там, където съперниците му усещат потискащото чувство на очакването на сигнала за старт, Болт вижда подкрепа. Той вярва че публиката е негов приятел.

Животът на ръководителя също е изпълнен с потенциални източници на стрес: сложни отношения, непредсказуемост, чести пътувания, нереално кратки крайни срокове, неочаквани промени. За да постигате успехи, трябва да се научите не просто да отреагирате на стресовите ситуации, а нещо повече – да ги използвате в своя полза.

7. Помнете голямата цел

Когато тренировките станат непоносимо тежки Болт си спомня в името на какво търпи всичко това. Мисли за дългосрочните цели. Но и добре знае, че след всяка голяма победа идва време за нов тренировъчен сезон и точно тогава на него изобщо не му се бяга. Затова, разчита на своя треньор да го тормози, да настоява и да изисква от него. Много са изследванията, които доказват, че за хората е трудно да се ангажират конкретно със задачи, които ще им се отплатят в дългосрочна перспектива. Причината е проста – изгоди, някога, напред в бъдещето са неубедителен аргумент днес и сега.

По примера на Болт, амбициозните лидери трябва да правят непрекъснато компромиси с текущите облаги в полза на бъдещите, големи победи. За целта е нужно да се изгради стратегия от хитри способи, която ще ви спаси от собствените ви човешки слабости. Номерът е в това голямата цел да бъде разделена на етапи, на междинни цели като при всяка от тях ясно се определя какво бихте искали да правите малко по-добре или по-различно. И да напредвате крачка по крачка.

8. Добавяйте нови хоризонти към мечтите си

След удивителния си подвиг от олимпиадата в Пекин, където спечели три златни медала и подобри световните рекорди в бягането на 100 м, 200 м и щафетата 4х100 м спринтьорът от Ямайка се поддаде на славата: даваше интервюта наляво и надясно, участваше в ток-шоута и бляскави партита на знаменитости. "Не след дълго изгубих мотивация за трениране", признава Юсеин. Това продължило до момента, в който при случайна среща негов стар приятел му напомнил, че голямата му мечта не е била да поставя рекорди, а да стане легенда.

Същото може да се случи и с всеки мениджър на висок пост. Затова е добре отвреме навреме да се подлага на честен самоанализ и да преценява какво може да поддържа мотивацията му, неговата емоционална гъвкавост и интелектуална жизнеспособност за вбъдеще.

9. Работете над чувството си за хумор

Възможно е да се окаже, че най-удивителната черта на Болт да е неговото чувство за хумор. Той се шегува с всичко – с тежките тренировки, с неимоверните усилия, които полага непрекъснато да е във форма, с болката, с дисциплината. Но го прави със заразителен възторг, който показва: този човек работи това, което обича да върши, той има цел, в която безрезервно вярва. Изводът? Дори и най-скучната рутина може да се стане интересна и вдъхновяваща ако се подходи към нея нетрадиционно и с вяра.

10. Преценявайте трезво възможностите си

Болт предостави на треньора си правото да реши струва ли си на олимпиадата в Пекин да участва и в спринта на 100 м и в бягането на 200 м или участието в 100 м ще застраши шансовете му за злато в коронната му дисциплина – 200 м. Бъдещият по това време притежател на нов световен рекорд в бягането на 100 м спокойно можеше да настоява да се включи във всички стартове, но осъзна, че прекалената самоувереност може да му попречи.

По същия начин лидерите трябва да умеят да оценяват правилно своите сили и възможности. А не само от едната гола амбиция да се хвърлят в невъзможни мисии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ